ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης στο Φόρουμ Δελφών: Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπει η Αστυνομία σε νέα τροχιά

Χρυσοχοΐδης στο Φόρουμ Δελφών: Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπει η Αστυνομία σε νέα τροχιά

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΒASSILIS REMPAPIS/EUROKINISSI

Με φόντο την πρόσφατη γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τις παθογένειες της Ελληνικής Αστυνομίας και τα προβλήματα που καλείται η ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει στη σύγχρονη εποχή.

Σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε:

«Βρισκόμαστε σε μία εποχή με ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο, συνέβησαν γεγονότα που καθόρισαν σημαντικά την ψυχολογία του κόσμου (όπως ο covid) και που δεν έχουν αναλυθεί ακόμη. Υπάρχει όμως η ανάδυση φαινομένων που χρειάζονται έναν νέο τρόπο διαχείρισης: πολιτικής, κοινωνικής, ποινικής».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η αστυνομία διαχειρίζεται προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αλλά που πλέον έχουν πάρει άλλες διαστάσεις (ενδοοικογενειακή βία, βία ανηλίκων κλπ) και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται χρόνος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα κοινωνικά ζητήματα που φτάνουν στην πόρτα του Υπουργείου ως εγκληματικές ενέργειες».

Να βάλουμε την Αστυνομία σε μία νέα τροχιά

«Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση. Υπάρχει πολλές φορές μία γραφειοκρατική αξιολόγηση των περιστατικών. Το μεγάλο στοίχημα και για εμένα προσωπικά που έχω περάσει από αυτό το Υπουργείο για πέμπτη φορά, είναι να βάλουμε την Αστυνομία σε μία νέα τροχιά», εξήγησε.

Για το περιστατικό στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων σχολίασε: «Ήταν μία τραγική εξέλιξη μίας επιχειρησιακής ενέργειας με πάρα πολλά προβλήματα και κενά που δεν θέλω να αναλύσω τώρα. Όλα θα εξεταστούν και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

Σε ερώτηση για την χρήση όπλων, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι χρειάζεται επανεξέταση. «Χρειάζεται να ξαναδούμε τα ζητήματα που άπτονται στη διαχείριση προσωπικού, της αξιολόγησης του προσωπικού και των συχνών εξετάσεων ικανότητας του προσωπικού».

Τέλος, συμπλήρωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση 2 χιλιάδων καμερών που θα τοποθετηθούν σε οχήματα και γιλέκα αστυνομικών που βρίσκονται «στη πρώτη γραμμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ