ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το μήνυμα Πλεύρη, Παππά και Κατρίνη για ευρωεκλογές χωρίς πόλωση

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το μήνυμα Πλεύρη, Παππά και Κατρίνη για ευρωεκλογές χωρίς πόλωση

Μιχάλης Κατρίνης Νίκος Παππάς και Θάνος Πλεύρης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι τρόποι με τους οποίους οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αποφύγουν την «παγίδα» της ακραίας πόλωσης και του λαϊκισμού στον δημόσιο διάλογο, εν όψει και των ευρωεκλογών, διερευνήθηκαν από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Οι διάλογοι στη Βουλή είναι υψηλού επιπέδου, αλλά όταν προκύψει μία προσωπική αντιπαράθεση είναι αυτή που παίρνει και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, ενώ παραδέχτηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολιτικοί πέφτουν «θύματα στη μάχη» του επιχειρήματος. Ο βουλευτής τόνισε τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων και της πολιτικής «κόντρας», η οποία, όπως ξεκαθάρισε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται προσωπική. «Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, ιδιαίτερα σε συνθήκες εκλογών, καθώς γίνεται προσπάθεια από πολλούς πολιτικούς να "παίξουν" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε.

«Εάν λείψει η προσωπική αντιπαράθεση...»

Όπως εξήγησε, ενώ μπορεί να καταφέρουν μία νίκη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μακροπρόθεσμα ο πολίτης δεν αποδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Επίσης μίλησε για τις επιπτώσεις από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί παρασύρονται σε συμπεριφορές πόλωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί που μπορεί να έχουν μία τρομακτική άνοδο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται μία στρατηγική για τη διαχείριση του πολιτικού κεφαλαίου τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι εάν λείψει από την εξίσωση η προσωπική αντιπαράθεση, παραμένει η δημιουργική πολιτική πόλωση και πρόσθεσε πως αν και κατά το παρελθόν περάσαμε από περιόδους ακραίας πολιτικής πόλωσης, με μία εκ νέου άνοδό της στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πλέον μπορούμε να μπούμε σε μία περίοδο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.«Είμαστε πολιτικοί και έχουμε ιδεολογική ταυτότητα και έχουμε διαφορετική προσέγγιση λόγω της ιδεολογίας μας», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε ότι «πλέον οι πολίτες δεν θέλουν τη φασαρία, θέλουν τα επιχειρήματα».

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές υποστήριξε: «Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία χαλαρή εκλογική διαδικασία. Τα πολιτικά μηνύματα που περνάνε και για τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν πρέπει να είναι χαλαρά».

«Ναι στις πολιτικές διαμάχες»

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση κι άλλο οι προσωπικές διαμάχες». «Έχουμε φύγει από την περίοδο που η μία παράταξη επεδίωκε την πολιτική αλλά και φυσική εξόντωση της άλλης», πρόθεσε και ξεκαθάρισε ότι «επειδή έχουμε το βάρος της εκπροσώπησης της παράταξής μας είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Ο κ. Παππάς μίλησε για τη «δημιουργική πόλωση», η οποία έχει να κάνει με την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση που πρέπει να υφίσταται, γιατί εάν απουσιάσει τότε η πολιτική θα μείνει σε ένα επίπεδο «λάμψης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι όταν χρησιμοποιούμε έναν προσωπικό χαρακτηρισμό, αυτό αποτυπώνεται περισσότερο έντονα από τον παραλήπτη του μηνύματος και όχι η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως έχουν συμβάλει στον εκδημοκρατισμό του δημόσιου διαλόγου, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις καλούμαστε άπαντες να υψώσουμε ένα τοίχος σε ακραίες συμπεριφορές. «Το ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, καθώς από το 1974 και μετά έχουμε περάσει στη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας. Ας καλωσορίσουμε την πολιτική διαφωνία, και ας συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική είναι ένα σύνολο από διλήμματα και διακυβεύματα. Η πολιτική είναι ζήτημα κορυφαίων επιλογών. Οι επιλογές που θα κάνουμε τώρα θα καθορίσουν σε ποιες συνθήκες θα ζήσουν τα παιδιά μας», επεσήμανε.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, κράτος δικαίου και ακρίβεια».

Με τη σειρά του, ο κ. Κατρίνης, ξεκαθάρισε ότι «κατά παρελθόν υπήρχε ακραία πόλωση. Δεν υπάρχει πολιτική χωρίς σύγκρουση». Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία σύγκρουση ιδεολογιών, αρχών, θέσεων και ιδεών. Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει γιατί συγκρούεσαι για την ακρίβεια, για παράδειγμα. Από τη στιγμή που έχουμε περάσει από εποχές έντονων συγκρούσεων, ο κ. Κατρίνης προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μη μπουν στη λογική της προσωπικής αντιπαράθεσης προκειμένου να γίνουν «trend» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι το οποίο, όπως είπε, δίνει τροφή και ισχύ σε αντιδημοκρατικές και εξωθεσμικές δυνάμεις. «Προσπαθούμε με επιχειρήματα να πείσουμε ότι είμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι πολλοί πολιτικοί σε διάφορες περιπτώσεις παρασύρονται από το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον τους σε λάθος συμπεριφορές. «Οι παλαιότεροι είχαν έναν σεβασμό απέναντι στον πολιτικό τους αντίπαλο», τόνισε και εξέφρασε την ανησυχία ότι επειδή μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, οι νέοι που εισέρχονται στην πολιτική αποκτούν λάθος πρότυπα. «Καλούμαστε να περάσουμε ένα άλλο πρότυπο», τόνισε, ενώ παραδέχθηκε πως «το μοντέλο της ακραίας πόλωσης χωρίς περιεχόμενο και η προσπάθεια εξευτελισμού του αντιπάλου φέρνει εύκολα αποτελέσματα και αυτό είναι δύσκολο να το τιθασεύσουμε».

Ενόψει των ευρωεκλογών, ο κοιμοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει μία αντιπαράθεση για το πώς φανταζόμαστε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και προέτρεψε τα νέα παιδιά να μπουν στην πολιτική και να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ