ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιράν - Ισραήλ: Η ώρα της διπλωματίας για αποφυγή νέας κρίσης - Η στάση της Αθήνας

Ιράν - Ισραήλ: Η ώρα της διπλωματίας για αποφυγή νέας κρίσης - Η στάση της Αθήνας

Το κτίριο στο οποίο  θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής

AP

Ένας διεθνής  διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη  με κοινό παρονομαστή την αποτροπή ενός διευρυμένου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε μέσω τηλεδιάσκεψης , την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να εκφράσει τις θέσεις της Αθήνας , η οποία έχει καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στόχος της συγκεκριμένης τηλεδιάσκεψης είναι η αξιολόγηση των δεδομένων και η συμβολή των Βρυξελλών στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής.

Κατά τη συνεδρίαση, θα συζητηθεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κοινός συντονισμός των χωρών – μελών και η κινήσεις της επόμενης ημέρας σε διπλωματικό επίπεδο.

Η σύγκρουση του Τελ Αβίβ με την Τεχεράνη αναμένεται να κυριαρχήσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά το ΣΕΥ, την Τετάρτη 17 Απριλιου.

Η Δύση καλεί όλες σε αυτοσυγκράτηση για αποφυγή αποκλιμάκωσης ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τη στήριξή της στο Ισραήλ.

H AΘήνα καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές

Η Αθήνα στηρίζει κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης , η οποία βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με το Ισραήλ . Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα αναμένεται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή και να έχει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέλη καθώς έχει γίνει σαφές μέσω της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ « Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών». Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει υπογραμμίσει πώς το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας εντός των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας βασίζεται στη συνέπεια, διαμηνύει η Αθήνα και με αυτό θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πολύ κομβικό ρόλο τόσο στο επίπεδο της διακοπής των εχθροπραξιών, στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στην αρχιτεκτονική της επόμενης ημέρας για τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι, σε εμπορικά πλοία βρίσκεται και η φρεγάτα «Ύδρα», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES», για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Παράλληλα είναι σε ισχύ από τις 15/10 , η σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών προς του Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν μετακινήσεις σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν .

Στάση αναμονής από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ διατηρεί όλες τις επιλογές του», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε συνέντευξη τύπου μετά το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα (15/4) .

Το Ιράν από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά του έναντι οποιασδήποτε νέας επίθεσης αν χρειαστεί και την επόμενη φορά η επίθεση « θα είναι δέκα φορές ισχυρότεροι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ