ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις
Ο Γιώργος Σταθάκης στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)», την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών», με το οποίο ρυθμίζεται το κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση των δημόσιων συμβάσεων.

«Το νομοσχέδιο είναι μέρος μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το πώς θεωρεί ότι μπορεί να γυρίσει η οικονομία σε θετικό πρόσημο, πώς μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτή η ανάπτυξη, η δίκαιη ανάπτυξη, και είναι εναρμονισμένο με όλα τα νομοθετήματα και την πολιτική που εφαρμόζουμε σε μια σειρά από τομείς, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, η πολιτική μας για το ΕΣΠΑ και άλλα νομοσχέδια που θα έλθουν σύντομα», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται ένα σημαντικό βήμα, όπως η πρόβλεψη εάν υπάρχει προοπτική υπεργολαβίας σε ένα έργο, οι δημόσιες συμβάσεις πρέπει να δηλώνονται ρητά, το οποίο σημαίνει ότι η αναθέτουσα αρχή έχει πλήρη εικόνα για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία, ποιος είναι ο κεντρικός υποψήφιος. Ταυτόχρονα, επισήμανε, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις, ώστε η αναθέτουσα αρχή να επιλέξει οποιαδήποτε στρατηγική θεωρεί ότι μπορεί να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σημαντικό είναι και το ότι οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται σ' όλες τις συμβάσεις ανεξαρτήτως είδους και εκτιμώμενης αξίας, προκειμένου να υπάρξουν διαφανείς, ταχύτερες, πιο ευέλικτες διαδικασίες, ενώ προβλέπεται η επίτευξη οικονομιών κλίμακος, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπεται η κατάτμηση ορισμένων πολύ μεγάλων διαγωνισμών, ακριβώς για να υπάρξει πιο ευρεία συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Επιπρόσθετα, επεξεργαζόμαστε την εθνική στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία θα δώσει το πλαίσιο, τη διάσταση και τις επιδιώξεις για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την εγχώρια οικονομία, εφόσον είναι διατυπωμένη στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής από τη διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων», είπε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε ότι με τον παρόντα νόμο ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ενοποιούνται όλες οι διαδικασίες στο παρόν κανονιστικό πλαίσιο, εφόσον καταργούνται όλοι οι νόμοι που υπήρχαν για τα θέματα αυτά προηγουμένως, συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, και προσωπικά στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να αποδομηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης».

«Είμαστε μια κυβέρνηση με ηθικά προτάγματα. Θα πάρει πολύ χρόνο για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ψηφοφόρων μας αλλά και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ