ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στην ατζέντα μας η δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου σαν του Ισραήλ

Δένδιας: Στην ατζέντα μας η δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου σαν του Ισραήλ

Στο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει η δημιουργία ενος αντιεροπορικού και αντι-drone θόλου, αντίστοιχο με αυτό του Ισραήλ, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.«Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο» πρόσθεσε

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

«Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και το κατά πόσο αυτή η κρίση μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου».

«Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές» σημείωσε.

«Σε λίγο για να ψαρέψουμε στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θα θέλουν να τους ρωτάμε»

Ερωτώμενος για τα σχεδιαζόμενα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τις παράλογες αντιδράσεις της Τουρκίας, ο ίδιος σχολίασε δηκτικά ότι «σε λίγο αν θέλω να ψαρέψω, θα πρέπει να ρωτήσω τον Τούρκο». «Σιγά μην ζητάμε και οικοδομική άδεια από την Άγκυρα, για να χτίσουμε στα νησιά μας», πρόσθεσε.

«Αν είναι δυνατόν να ζητάμε άδεια από την Τουρκία για θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αιτιάσεις ολοένα και αποθρασύνονται. «Υπάρχει και καχυποψία, ότι κάνει η Ελλάδα, το βλέπουν σαν αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ