ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική προετοιμασία για την ΔΕΘ

Κυβερνητική προετοιμασία για την ΔΕΘ
Φωτογραφία αρχείου από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σε ετοιμότητα θέλει την κυβέρνησή του και τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός. Και ήδη έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να του καταθέσουν εγκαίρως εισηγήσεις για την προετοιμασία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στους συνεργάτες του να διαμηνύσουν στους υπουργούς πως «δεν επιθυμεί συνθήκες χαλάρωσης» και μάλιστα προτίθεται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο υποχρεώνοντας ουσιαστικά τα μέλη της κυβέρνησης να επιστρέψουν στην Αθήνα και να σηκώσουν τα μανίκια.

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί στην ΔΕΘ να αναπτύξει το αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο της κυβέρνησης προσδιορίζοντας και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησής του. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει εξάλλου και την σύνθεση της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αναλάβει την εξέλιξη του διαλόγου με τους φορείς που θα εμπλακούν στην διαδικασία προτού αυτού φθάσει στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει στην διάθεσή του έτοιμο σχέδιο και για τα εργασιακά και σ’ αυτήν την κατεύθυνση επιχειρεί να στρώσει εσωτερικές συμμαχίες με τους κοινωνικούς φορείς και εξωτερικές συμμαχίες επηρεάζοντας θεσμικούς ευρωπαϊκούς παράγοντες ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση κατά την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας θέλει η παρουσία του εκεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την κοινωνία με την διαβεβαίωση πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν σχεδόν περάσει στο σύνολό τους. Συγχρόνως ο πρωθυπουργός θα θελήσει να επαναλάβει πως η κυβέρνησή του είναι ισχυρή επομένως δεν έχει κανένα λόγο να μην επιδιώξει να εξαντλήσει την τετραετία. Εκ των πραγμάτων αυτό θα συνιστά μία ακόμη απάντηση στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές αλλά και στην φημολογία που θέλει το Μαξίμου να σχεδιάζει εκλογές το Φθινόπωρο λόγω του ασφυκτικού οικονομικού πλαισίου και των πιέσεων της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ