ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Σκυλακάκη - Φάμελλου για τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας

Σύγκρουση Σκυλακάκη - Φάμελλου για τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας

Βουλή (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ) 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, εξελίχθηκε η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ρύθμιση της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, και της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η παρέμβαση του Σ. Φάμελλου, για απόσυρση του νομοσχεδίου και ο ισχυρισμός του ότι με αφορμή την ίδρυση ΑΕ για την διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί το νερό της Θεσσαλίας, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Θ. Σκυλακάκη ο οποίος τον κατηγόρησε ότι λέει τερατώδη ψέματα και ότι για λόγους μικροκομματικούς και μόνον, υπονομεύει την προσπάθεια ανάσχεσης στο μέλλον μιας νέας καταστροφής.

Αφού διερωτήθηκε «τι στην ευχή ιδιωτικός φορέας είναι που είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου κατά 100% και τί στην ευχή κέρδος υπάρχει όταν ο Φορέας αυτός είναι ενταγμένος στην Γενική Κυβέρνηση;» κατηγόρησε τον κ. Φαμέλλο ότι λέει «τερατώδη ψέματα χωρίς να κοκκινίζει». «Νομίζετε ότι αυτά τα τερατώδη ψέματα που είπατε επί μία τετραετία οδήγησαν κάπου αλλού από τα ποσοστά που έχετε σήμερα; Και έρχεστε και τα επαναλαμβάνετε;» είπε.

«Πρόκειται για ένα μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει στη συνέχεια και σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας ως δικαιολογία και ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας, ιδρύοντας έναν οργανισμό που αφαιρεί αρμοδιότητες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Πολιτεία - Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από τους ΟΤΑ, καταργεί τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διάταξης αφορά το Δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα δημόσια έργα» ανέφερε προηγουμένως ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εσείς αποφασίσατε να ιδιωτικοποιήσετε το νερό, που βγάλατε την ΕΥΔΑΠ εκτός Γενικής Κυβέρνησης και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωσε, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και ενέταξε την ΕΥΔΑΠ και πάλι στη Γενική Κυβέρνηση» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη της συγκεριμένης ρύθμισης, εξήγησε ότι η διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλίας ήταν κάκιστη και γινόταν υπό καθεστώς παρανομίας, αλληλοκάλυψης των φορέων και ασυννενοησίας, έλλειψης επάρκειας νερού και καθυστερήσεων των αναγκαίων έργων. Απευθύνθηκε δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να ρωτήσει «Δηλαδή εσείς που κυβερνήσατε, είστε ευχαριστημένοι από αυτή την κατάσταση; Ενώ ιδιαιτέρως προς τον Σ. Φάμελλο είπε: «Έχετε συνειδητοποιήσει τί έγινε στη Θεσσαλία και πόσο επείγοντα είναι τα πράγματα; Είναι πολύ γρήγοροι οι χρόνοι. Νομίζετε ότι ένας φορέας του μεγέθους που πάμε να φτιάξουμε θα λειτουργήσει αν δεν προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους και μιλάτε για golden boys; Πού τα είδατε; Πως θα τους προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους; Θα ψάχνουμε να βρούμε κομματικά στελέχη νομίζετε. Ψάχνουμε ανθρώπους που θα αναλάβουν τρομακτική ευθύνη διότι τίποτα δεν αποκλείει να έρθει ο Ντάνιελ πάλι φέτος ή του χρόνου ή τον επόμενο χρόνο».

Τέλος, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν νοιάζεται για τίποτα από όλα αυτά παρά μόνο για το μικροκομματικό του όφελος, γι΄ αυτό ένα κοινό στοίχημα να πετύχει αυτός ο φορέας για να αντιμετωπιστούν καταστροφικά φαινόμενα στο μέλλον, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πλασματική κατηγορία. “Διότι αν θέλατε μια πραγματική κατηγορία δεν θα βάζατε την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το να έχουμε ιδιωτικοποίηση του νερού χωρίς τίποτα ιδιωτικό σε ένα φορέα δεν έχει ξαναγίνει” κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ