ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Η Ομάδα των Σοσιαλιστών - «Να πολεμήσουμε τις απειλές για τη δημοκρατία μας»

Ευρωεκλογές 2024: Η Ομάδα των Σοσιαλιστών - «Να πολεμήσουμε τις απειλές για τη δημοκρατία μας»

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ,επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

AP Photo/Jean-Francois Badias

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποτελείται από 141 μέλη από 26 χώρες. Πρόεδρος της ομάδας είναι η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ευρωβουλευτής από το 2004.  Από την Ελλάδα μετέχει ο Νίκος Παπανδρέου.

Στις βασικές προτεραιότητες της ομάδας είναι μεταξύ άλλων:

  1. Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και η ισότητα των φύλων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στόχος είναι «Μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι μπορούν να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα, ανεξάρτητα από το φύλο τους».
  2. Προσιτή και αξιοπρεπή στέγαση για όλους. «Η στεγαστική κρίση είναι κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε σε επίπεδο ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές, οικονομικά προσιτό σπίτι» σημειώνουν τα μέλη της ομάδας.
  3. Η Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη. «Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Να γίνει ο πλανήτης μας η βασική προτεραιότητα και να εκπονηθούν σχέδια για το πώς να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050» αναφέρεται στις θέσεις του S&D.
  4. Κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών τομέων όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση, η απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση και η πολιτιστική πρόσβαση. «Αυτά τα δικαιώματα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν με νόημα» τονίζουν.
  5. Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. Ζητούν «η ΕΕ να ενεργεί ανεξάρτητα σε βασικά ζητήματα, ενώ παράλληλα να συνεργάζεται με τους εταίρους όταν είναι δυνατόν. Αυτό απαιτεί αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση στρατηγικών πόρων – καθιστώντας την ΕΕ λιγότερο εξαρτημένη από άλλες χώρες».
  6. Ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία. «Βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα και δέσμευση για ανοικοδόμηση και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ