ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ομάδα των Πρασίνων - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

Ευρωεκλογές 2024: Ομάδα των Πρασίνων - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

Η Terry Reintke της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο

AP Photo/Jean-Francois Badias

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων/EFA ιδρύθηκε το 1999, όταν δύο προοδευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA), συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέλη τους, μεταξύ άλλων, είναι οι Πράσινοι της Γερμανίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας, οι Πράσινοι της Αυστρίας και της Σουηδίας, όπως και άλλα οικολογικά κόμματα.

Με 72 βουλευτές (35 γυναίκες και 37 άνδρες) από όλη την Ευρώπη, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η μόνη που είχε πάντα μια Συμπροεδρία με ισορροπία μεταξύ των φύλων.

Επικεφαλής της ομάδας είναι η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Τέρι Ράινκε και ο Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρτ.

Από την Ελλάδα μετέχει ο Πέτρος Κόκκαλης.

Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση της Πράσινης Συμφωνίας με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ειδικότερα επιδιώκουν:

  • Επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για το κλίμα που είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και ζητούν η ΕΕ να αντιστρέψει τις τάσεις τόσο της απώλειας βιοποικιλότητας όσο και της κατανάλωσης πόρων.
  • Εξάλειψη ανισοτήτων εισοδήματος και πλούτου, καθώς και του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Φορολογική δικαιοσύνη, κοινωνικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπή εργασία.
  • Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για προστασία κράτους δικαίου, δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Μια ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από «Ευρώπη φρούριο» να μετατραπεί σε «ήπειρο – καταφύγιο» με θέσπιση μηχανισμών αλληλεγγύης για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ