ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας - Ασφάλεια, μετανάστες και εθνική κυριαρχία

Ευρωεκλογές 2024: Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας - Ασφάλεια, μετανάστες και εθνική κυριαρχία

Το μέλος του ιταλικού κόμματος Lega και ευρωβουλευτής Marco Zanni μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να ανακοινώσει το σχηματισμό μιας νέας ακροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

AP Photo/Virginia Mayo

Η ευρωομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας είναι η έκτη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο. Διαθέτει 59 ευρωβουλευτές από οκτώ χώρες, με την πλειοψηφία να προέρχονται από το ιταλικό κόμμα Lega, το Rassemblement National στη Γαλλία και το γερμανικό AfD. Πρόεδρος είναι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Marco Zanni.

Όπως τονίζουν στη διακήρυξή τους αναγνωρίζουν ότι «το εθνικό κράτος είναι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο οποίο η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει πλήρως. Για το λόγο αυτό αντιτίθενται σε οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση εξουσίας από τα έθνη προς την ΕΕ».

Ως βασικές προτεραιότητές της η ομάδα «Ταυτότητας και Δημοκρατίας» αναφέρει την αύξηση της ασφάλειας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στις βασικές θέσεις τους αναφέρουν ότι:

  • Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να πάρουν πίσω τμήματα της κυριαρχίας που έχασαν λόγω ΕΕ.
  • Δεν πρέπει να μεταβιβαστούν νέες αρμοδιότητες στην ΕΕ.
  • Απαιτείται καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να προστατεύει, να ελέγχει και να εποπτεύει τα δικά του σύνορα.
  • Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο ζήτημα της αποτελεσματικής επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.
  • Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, η χριστιανική του κληρονομιά και οι εθνικές του ταυτότητες πρέπει να προστατεύονται.
  • Η ομάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε λογική επιβολής προϋπολογισμού ευρωζώνης και άμεσων ευρωπαϊκών φόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ