ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Ομάδα της Αριστεράς - «Εργασιακά δικαιώματα και αντιμετώπιση ξενοφοβίας»

Ευρωεκλογές 2024: Ομάδα της Αριστεράς - «Εργασιακά δικαιώματα και αντιμετώπιση ξενοφοβίας»

Ο Γερμανός Martin Schirdewan επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

AP Photo/Jean-Francois Badias

Συμπρόεδροι της ευρωομάδας της Αριστεράς είναι η Γαλλίδα Manon Aubry (το νεότερο άτομο που υπήρξε ποτέ συναρχηγός πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και ο Γερμανός Martin Schirdewan .

Αριθμεί 37 μέλη, ενώ από την Ελλάδα μετέχουν τέσσερις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αποτελείται από δύο υποομάδες, την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (ΕΕΑ/GUE) που απαρτίζεται από έναν πυρήνα κομμάτων που είναι μέλη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μερικά ανεξάρτητα αριστερά κόμματα και τη Βόρεια Πράσινη Αριστερά (ΒΠΑ/NGL) που αποτελείται από τους ευρωβουλευτές που ανήκουν στη Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερή Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Στις βασικές προτεραιότητες της ευρωομάδας είναι:

  • Τα εργατικά δικαιώματα και η οικονομική δικαιοσύνη.
  • Βιώσιμες και δίκαιες πολιτικές για το περιβάλλον, τη γεωργία και την αλιεία με στόχο την προστασία της φύσης, την υπεράσπιση των μικρών αγροτικών κοινοτήτων και την πίεση για αυστηρούς ελέγχους στα τοξικά χημικά.
  • Πολιτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα: Η αξιοπρέπεια, η ισότητα και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές. Η ομάδα διεκδικεί στην Ευρώπη «ένα ανθρώπινο σύστημα μετανάστευσης» ενώ καλεί σε εγρήγορση απέναντι στην «άνοδο της επικίνδυνης ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής».
  • Οι εξωτερικές στρατηγικές και οι στρατηγικές ασφάλειας πρέπει να βασίζονται στην ειρήνη, σε αντίθεση με την τρέχουσα τάση στρατιωτικοποίησης.
  • Διαφάνεια και λογοδοσία, έλεγχος των προτάσεων προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ