ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για αποτροπή σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για αποτροπή σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Με έκδηλη την ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή είναι έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο για να αποφευχθεί ανάφλεξη στην περιοχή με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ένα διευρυμένο ρόλο . 

Στο πλαίσιο ακριβώς των ειρηνευτικών προσπαθειών που σημειώνονται, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί επίσκεψη στις χώρες του Κόλπου, Κατάρ και Κουβέιτ ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία συντελείται.

Κατά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ , σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θανί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «το Κατάρ έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στις εχθροπραξίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Μέση Ανατολή . Η Ελλάδα από τη δική της πλευρά επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο συνομιλητής όλων των μερών στη βάση μιας εξωτερικής πολιτικής αρχών που μας δίνουν ευκαιρία να μιλούμε με όρους αυστηρότητας και ακεραιότητας με όλους όσους συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ειρήνευση στην περιοχή».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά την συνάντησή του και λίγο πριν πετάξει για Κουβέιτ δήλωσε « η ανάγκη να υπάρξει μία άμεση διακοπή των εχθροπραξιών έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη η ειρήνη και να αποκατασταθεί η σταθερότητα είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

Επίσης , στο τραπέζι τέθηκε και το επικείμενο ταξίδι του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα με στόχο να διευρευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ένα πλαίσιο επωφελούς αμοιβαίας συνεργασίας

Η πρόταση της Αθήνας σε ΕΕ -Χώρες του Κόλπου

«Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία του Φόρουμ για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Άλλωστε, η πρόσφατη περαιτέρω όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ υπενθυμίζει το «πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές περιβάλλον».

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρότης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους κοινούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν η ΕΕ και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και η ανάγκη προστασίας των προσκυνημάτων και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση για την υπέρβαση της κρίσης τονίζοντας «θα πρέπει να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή που θα οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και σε απελευθέρωση των ομήρων. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να εξασφαλιστεί η σημαντική αύξηση της παρεχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει σε ανάρτησή του ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναδείχτηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.

Αναλυτικά αναφέρει: «Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Secretary Lloyd Austin @SecDef.Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αναδείχτηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ