ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης
Οι Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Σταθάκης στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)», την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης.

Υπέρ επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του κράτους ζήτησε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. «Πρέπει να μιλήσει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε πως η αύξηση του ελλείμματος το 2009 έγινε από την τρόικα χωρίς τη θέληση της τότε κυβέρνησης, αφού –όπως είπε– κάθε μονάδα του ελλείμματος σήμαινε επιπλέον μέτρα.

«Είναι κατάκτηση, όταν βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαινεί τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις μειώσεις συντάξεων και υποστήριξε ότι ήταν άδικες και αχρείαστες, και δεν θα είχαν γίνει «εάν η κυβέρνηση δεν είχε καβαλήσει το καλάμι του λαϊκισμού όταν ανέλαβε το 2015».

Αναφέρθηκε τέλος στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως, «αν υπήρχε τέτοιος υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα ήταν στη θέση του».

«Βγάλτε πρώτα ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ και μετά ελάτε να μας πείτε για τον κ. Πολάκη», απάντησε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

«Είμαι περήφανος που μας επιτίθεστε γιατί αυτό δείχνει ότι ο κύριος κορμός της σοσιαλιστικής αριστεράς έχει έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «κάνουμε πράξη αυτά που λέμε, και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς μέσω των συμβάσεων παραχώρησης».

Απαντώντας στις αιτιάσεις για τα έσοδα, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί –κατά 954 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και κατά 621 εκατ. ευρώ.

«Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η παιδεία. Από εκεί και πέρα θα δούμε όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ρυθμίσεις των θεμάτων που αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Σαχινίδης. Ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι όλες οι κυβερνήσεις διέλυσαν την αμυντική βιομηχανία και τώρα η κυβέρνηση βάζει μπαλώματα για να μπορέσει να υπολειτουργήσει.

«Η κυβέρνηση θέλει να συζητήσουμε τις συμβάσεις, που αποτελούν το 50% των δράσεων του Δημοσίου και φτάνουν το 10% με 15% του ΑΕΠ, με τη διαδικασία του επείγοντος», επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ο κ. Φωτήλας εξέφρασε επιφυλάξεις για τις τροπολογίες που αφορούν νέες προσλήψεις στα ΕΑΣ και προσλήψεις καθαριστριών στα νοσοκομεία, ενώ ζήτησε να εξηγηθεί, για ποιο λόγο δεν δόθηκε στους βουλευτές το τοπογραφικό της έκτασης του Φαληρικού όρμου, η οποία προβλέπεται να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος των μεγάλων κατασκευαστικών έργων –που είναι και το στίγμα των ευρωπαϊκών οδηγιών όπως εισάγονται με το νομοσχέδιο στην ελληνική έννομη τάξη– «θα οδηγήσει στην μονοπώληση της αγοράς από μερικούς μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους όπως έγινε στις αερομεταφορές, στην ενέργεια κλπ., με ό,τι σημαίνει αυτό για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, και συνολικά τις λαϊκές ανάγκες».

Ο λαός, πρόσθεσε, «έχει εμπειρία από τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων που τους πλήρωσε για να κατασκευαστούν και τους πληρώνει για την χρήση τους».

«Το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις παραχώρησης εισάγει δικλίδες προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και αντιμετώπισης της διαφθοράς στον ευαίσθητο τομέα των έργων και των δημοσίων συμβάσεων και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος», ανέφερε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Γεώργιος Λαζαρίδης.

Την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με το παρόν νομοσχέδιο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να ενισχύσει την προσπάθεια για εξασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητας της επίβλεψης και της εκτέλεσης των δημοσίων έργων». Εξέφρασε την αντίθεσή του «με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος θα είχε αποφευχθεί, εάν το σχέδιο νόμου είχε έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ