ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο θέμα του τζαμιού

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο θέμα του τζαμιού
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα την ανασυγκρότηση του κράτους, την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Να στριμώξει την Νέα Δημοκρατία σε μία συντηρητική ατζέντα επιδιώκει το Μαξίμου που βρέθηκε παρ’ όλα αυτά για μία ακόμη φορά να απολογείται για τις συντηρητικές αντιλήψεις των ΑΝΕΛ και την καταψήφιση από μέρους τους της ρύθμισης για το μουσουλμανικό τέμενος.

Στην κυβέρνηση αποφεύγουν να ανοίξουν συζήτηση για την στάση του κυβερνητικού εταίρου και προτιμούν να αποδέχονται πως η κυβερνητική συγκατοίκηση με ένα κόμμα της δεξιάς θα δοκιμάζεται και από τις αρνητικές αντιδράσεις των εταίρων απέναντι σε διάφορα νομοθετήματα.

Όμως στο Μαξίμου διαπιστώνουν με σχετική ικανοποίηση πως και η Νέα Δημοκρατία έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό μία αμήχανη και πολλές φορές συντηρητική πολιτική πατώντας πάνω στην ατζέντα που έχτισε η διακυβέρνηση Σαμαρά. Για παράδειγμα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ περιορίζεται στην κριτική για ζητήματα ταμπού για την δεξιά όπως οι αντιεξουσιαστές, οι καταλήψεις και εν γένει τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία.

Αυτή η ανάλυση δεν απαλλάσσει ωστόσο την κυβέρνηση από τις δικές της ανησυχίες. Το Μαξίμου γνωρίζει πως οφείλει να παρουσιάσει ένα πειστικό αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδιο και γενικώς να ενδυναμώσει την κοινωνική του πολιτική ακόμη κι αν είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Η οδηγία που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του είναι να του ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν εισηγήσεις με προτάσεις για τους τρόπους απόδρασης της κυβέρνησης από μνημονιακή μιζέρια και ενίσχυσης των ασθενέστερων στρωμάτων. Αναγνωρίζοντας βεβαίως πως ακόμη και οι επτά πυλώνες για το κοινωνικό κράτος που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον ίδιο δεν επαρκούν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Το θέμα της εξόδου από τις συνθήκες λιτότητας θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας να αποτελέσει και το κεντρικό αντικείμενο Συνόδου των ηγετών του Νότου που σχεδιάζει για τις αρχές του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι γίνονται προσπάθειες για να έρθουν στην Ελλάδα οι ηγέτες των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση δηλαδή της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ωστόσο ακόμη η Σύνοδος των μεσογειακών χωρών δεν έχει οριστικοποιηθεί. Θα πρέπει προηγουμένως να ανάψει το πράσινο φως ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι που ούτως ή άλλως δεν έχει δείξει ως τώρα τις καλύτερες διαθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με τους Ρέντσι, Κόστα και Ολάντ έχει γίνει προσυνεννόηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ