ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Μητσοτάκης: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Facebook Κυριάκου Μητσοτάκη

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας χωρίς να ζητήσει την άδεια κανενός επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός ανέφερε ότ «είναι θετικό ότι συνομιλούμε έχουν ένα πλαίσιο κανονικότητας και να επιλύουμε τις διιαφορές μας ειρηνικά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση του κλίματος και αυτό αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατάλαβε ότι η ένταση της δημιουργεί προβλήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι έχουμε θεαματική πρόοδο, καθώς έχουμε περιοριστεί δραστικά οι ροές, ενώ παράλληλα με την βίζα των επτά ημερών τα νησιά βλέπουν οφέλη από τον τουρισμό. Όπως είπε «αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση με αυστηρά οριοθετημένες οι κόκκινες γραμμές, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την άμυνά μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τα όρια του παραλογισμού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης όσον αφορά την αναφορές της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στο «Μακεδονία» υποστηρίζοντας ότι το αίτημα να ψηφιστούν τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι στα όρια του παραλογισμού, καθώς έτσι η χώρα θα απωλέσει κάθε διαπραγματευτικό όπλο. Τόνισε δε ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην κυρώσει τα μνημόνια στη Βουλή.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές από τις πολυεθνικές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας στην αγορά, ενώ παράλληλα είπε ότι θα πρέπουν κάποια προβλήματα να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. να μην έχουν ακριβότερες τιμές στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, είπε ότι είναι παράλογες και οδηγούν με βεβαιότητα τη χώρα στην χρεοκοπία, καθώς η απώλεια εσόδων για το κράτος θα οδηγούσε άμεσα σε επιτήρηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν ανέλαβε το 2019 «ο κόσμος μας ζητούσε δουλειές, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο οι εργοδότες να λένε δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Αυτό που τους λέω είναι "πληρώστε περισσότερο"». Δήλωσε δε ότι η πρώτη παρέμβαση, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα αφορούν τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών.

Συνεχής εκπαίδευση των αστυνομικών για την ενδοοικογενειακή βία

Με αφορμή τη δολοφονία στο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και τα αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αφενός με την εκπαίδευση των αστυνομικών για να διαχειρίζονται σωστά αυτά τα περιστατικά. Κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταφεύγουν στις αρχές για προστασία. Οι πολιτικές αυτές δεν θα λύσουν το προβλημα αλλά θα το περιορίσουν δραστικά. Καλώ τις γυναίκές να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες γιατί όταν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα»

Ο πήχυς των ευρωεκλογών

Όσο για τον πήχυ των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να φτάσει στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, στο 33%. «Οι ευρωεκλογές έχουν εθνικό πρόσημο, η αντιπολίτευση θέλει να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», τόνισε.

«Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε.

Όσο για το σενάριο περί ανασχηματισμού, είπε ότι «το χαμόγελό μου νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση, έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι διαρκείς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».

Όταν ρωτήθηκε αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος το 2027 είπε ότι «η ΝΔ θέλει να κερδίσει τις εκλογές και το 2027. Αισθάνομαι φρέσκος, με νέες ιδέες, πιο έμπειρος και δημιουργικός». τονίζοντας παράλληλα ότι «πάμε για εξάντληση της 4ετίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ