Ερυθρά Θάλασσα: Πώς προχωρά η Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» τρεις μήνες μετά την έναρξή της
Στις 17 Φεβρουαρίου η Ελλάδα ανέλαβε την Διοίκηση της επιχείρησης «ASPIDES» με έδρα το Στρατηγείο της Λάρισας και την Ιταλία να παίρνει τα ηνία της εν πλω διοίκησης. Έκτοτε, έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία επιθέσεις με πυραύλους και drones από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο που συμμετέχουν, έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 100 συνοδείες εμπορικών πλοίων, που με ασφάλεια πέρασαν από τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα.
Στις 25 Απριλίου η Φρεγάτα ΥΔΡΑ κατέρριψε με το πρωραίο πυροβόλο, το ένα από τα δύο drones που πλησίαζαν απειλητικά τον τομέα ευθύνης της.
Στις 6 Μαΐου, η ITS FASAN, ενώ παρείχε στενή προστασία σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, απέκρουσε επιτυχώς επιθέσεις UAV που προέρχονταν από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη και αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, η ITS FASAN κατέρριψε 1 UAV.
Επιστρέφει η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»
Έως το τέλος του μήνα αναμένεται η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» υπολογίζεται ότι στο τέλος Μαϊου θα βρίσκεται βρίσκεται στο λιμάνι του Τζιμπουτί, ώστε να γίνει η αλλαγή σκυτάλης.
Προσώρας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου τοποθετείται σύστημα anti-drone, το οποίο δημιουργεί έναν θόλο προστασίας απέναντι σε μη επανδρωμένες απειλές, από αέρος και θαλάσσης.
Πιέσεις στην ΕΕ για περισσότερες φρεγάτες
O Έλληνας Διοικητής της επιχείρησης, Υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης ενημέρωσε την Ε.Ε. σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (15/05) για την κατάσταση ασφαλείας και τις προκλήσεις σε μια περιοχή υψηλού ρίσκου όπου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, θέτοντας εκ νέου το αίτημα για περισσότερες φρεγάτες, καθώς ο τομέας ευθύνης που καλούνται να καλύψουν τα πλοία είναι αχανής.
Προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αποστολής, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στο τραπέζι η ανάγκη για τουλάχιστον 8 φρεγάτες καθώς και 2 πλοία γενικής υποστήριξης με επιπλέον εναέρια μέσα.