ΑΠΟ 13,4 ΕΩΣ 17,7 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρό προβάδισμα δίνουν στη ΝΔ τέσσερις δημοσκοπήσεις - Πόσοι και με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν

Ισχυρό προβάδισμα δίνουν στη ΝΔ τέσσερις δημοσκοπήσεις - Πόσοι και με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν
INTIME NEWS

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές καταγράφουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. 

Και στις τεσσερις δημοσκοπήσεις, της Μarc, της Pulse της Alco και της MRB στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ από 13,4 έως 17,7 μονάδες ενώ ως καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ερώτημα «αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές», το 74% λέει σίγουρα ναι, στη δημοσκόπηση της Pulse.

Οι πολίτες αξιολογούν το έργο της Κυβέρνησης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, αλλά και τι θα προτιμήσουν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών, που αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία.

Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις:

Δημοσκόπηση Marc: Κυριαρχία της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Marc.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, το προβάδισμα της ΝΔ, παραμένει ισχυρό, με το ποσοστό της να είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να κερδίζει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη θέση.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Η εκτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης

Παράλληλα οι πολίτες τοποθετούνται, αξιολογώντας συνολικά το έργο της Κυβέρνησης, επιλέγοντας το κόμμα που κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και ποιον εμπιστεύονται περισσότερο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, αλλά καιτι θα προτιμήσουν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών, που αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία.

Στη συνολική αξιολόγηση της Κυβέρνησης, η πλειοψηφία των πολιτών, επιλέγει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Στο ερώτημα ποιο κόμμα ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο, έχουμε κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Τι θα επιλέξουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Δημοσκόπηση Marc: Κυριαρχία της ΝΔ στις ευρωεκλογές - Πού πάνε οι ψήφοι των Σπαρτιατών

Δημοσκόπηση Alco: Με υπερδιπλάσια ποσοστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Ποια κόμματα είναι κοντά στο 3%

H Νέα Δημοκρατία διατηρεί το σταθερό της προβάδισμα ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έναντι των άλλων κομμάτων, με υπερδιπλάσιο ποσοστό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha την Πέμπτη (16/5)

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στις 16,5 μονάδες, ενώ στην πρόθεση ψήφου στις 14,2 μονάδες.

al.png

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 27%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,8%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,8%.

al1.png

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει από 30,5 έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5 έως 17,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 14,5%, το ΚΚΕ από 8 έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9 έως 11%, η Νίκη από 2,5 έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,3 έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 1,5 έως 3%, η Νέα Αριστερά από 2,2 έως 3,7%, οι Δημοκράτες από 1,8 έως 3,3% και η Φωνή Λογικής από 1,7 από 3,2%.

Οι περισσότεροι πολίτες απαντούν ότι δεν είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση (46%), λίγο το 29% και πολύ/αρκετά το 23%.

Η ακρίβεια είναι αυτή που επηρεάζει την ψήφο για το 78% των πολιτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 59% των πολιτών δηλώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, ενώ το 21% λανθασμένη.

al2.png

Επίσης, το 65% εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση. Το 27% απαντά «ναι» στο συγκεκριμένο ερώτημα.

al3.png

Τέλος, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι στο ερώτημα για το αν οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας με ποσοστό 50% έναντι 48%.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Προβάδισμα 15 μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, τρεις μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, αναλύει με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πώς αξιολογούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση όπως επίσης και τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν, αν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν και τι θα ψήφιζαν σε περίπτωση διεξαγωγής των ευρωεκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 13 Μαΐου - 15 Μαΐου 2024 σε δείγμα 1.104 ψηφοφόρων.

Αξιολόγηση συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», το 32% την αξιολογεί θετικά, το 30% ουδέτερα και το 27% αρνητικά.

Δημοσκόπηση

Στην ίδια ερώτηση, και με βάση τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό, το 50% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά αξιολογούν τη συνάντηση αρνητικά, το 26% ουδέτερα και το 12% θετικά.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Κεντροαριστερά, το 41% αξιολογεί ουδέτερα τη συνάντηση, το 27% αρνητικά και το 22% θετικά.

Επίσης, το 44% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στο Κέντρο αξιολογούν τη συνάντηση θετικά, το 26% ουδέτερα και το 24% αρνητικά.

Το 61% των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς αξιολογούν θετικά τη συνάντηση, το 24% αρνητικά και μόλις το 9% αρνητικά ενώ όσοι τοποθετούνται στη Δεξιά, το 42% την αξιολογεί θετικά, το 28% ουδέτερα και το 27% αρνητικά.

Δημοσκόπηση

Το 74% θα πάνε να ψηφίσουν

Στην ερώτηση«αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές», το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Δημοσκόπηση

Στην ίδια ερώτηση ανά πρόθεση ψήφου, το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι. Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει.

Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη «Γκρίζα ζώνη», το 35% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 30% μάλλον θα πάει, το 9% μάλλον όχι, το 7% σίγουρα όχι και ένα 19% δεν ξέρει, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Δημοσκόπηση

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Δημοσκόπηση

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Δημοσκόπηση

Πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε» η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.

Δημοσκόπηση

Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.

Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, 36% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Επίσης, το 22% απαντάει κανένας.

Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση

MRB: Διευρύνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία

Μεγάλο προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB το πρώτο μέρος της οποίας προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, 24 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. H ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της και διευρύνει τη διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να μένει τρίτο, αλλά με άνοδο και μειώνει τη διαφορά.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία διαφωνεί με την απόφαση να περιληφθεί ο Φρέντι Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο οποίος πάντως συγκεντρώνει ποσοστά ΝΔ, ενώ οι περισσότεροι αξιολογούν θετικά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα.

dimoskopisi1
dimoskopisi2

dimoskopisi03
dimoskopisi04

dimoskopisi05
dimoskopisi06

dimoskopisi07
dimoskopisi08

dimoskopisi09

dimoskopisi10

dimoskopisi11

dimoskopisi12

dimoskopisi13

dimoskopisi14

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,3% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,2%.

Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Το 60,3% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, ενώ το 32,7% απαντά πως θα ψηφίζει γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα.

Τι λένε για τη συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τη συγκέντρωση Ράμα

Το 57,7% διαφωνεί με την ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Γαλάτσι ο Έντι Ράμα την περασμένη Κυριακή, ενώ το 30% συμφωνεί.
Το 54,3% διαφωνεί με το χρονικό σημείο που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ράμα, ενώ το 26,1% απαντά πως έπρεπε να γίνει τώρα ή σε κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το 44,9% αξιολογεί αρνητικά τη συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ το 30,6% την αξιολογεί θετικά.

Πώς αξιολογούν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το 55,6% αξιολογεί θετικά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ το 32,9% αρνητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ