ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία»

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME NEWS

Μήνυμα στα Σκόπια «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ αναφορικά με τα περιστατικά βίας στα σχολεία, προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξει panic button για εφήβους. 

«Στέλνω μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση της γείτονος. Να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της νέας κυβέρνησης. Τα πρώτα δείγματα γραφής ωστόσο είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στο ζήτημα του ονόματος υπάρχει σαφέστατο πισωγύρισμα».

«Δικαιώνεται η στάση μας να καθυστερήσουμε την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ψηφιακό σχολείο

Ερωτηθείς για το ψηφιακό σχολείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Υπάρχουν περιφερειακές ανισότητες τις οποίες το ψηφιακό σχολείο θα αντιμετωπίσει. Τα πρώτα μαθήματα είναι ήδη στον αέρα. Και το πρώτο ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές της τρίτης λυκείου θα αρχίσει το Σεπτέμβρη».

Σύντομα panic button για εφήβους

Για τη βία στα σχολεία, είπε πως «Υπάρχει έξαρση παραβατικότητας εντός και εκτός σχολείων παγκοσμίως. Έχουμε κάνει καμπάνια κατά του μπούλινγκ και καταβάλουμε προσπάθειες».

«Πρώτα τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι σιωπηλοί παρατηρητές σε αυτά τα φαινόμενά», σημείωσε και προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξει panic button για έφηβους.

Οπαδική βία

«Πήραμε δραστικές αποφάσεις για τη βία στα γήπεδα και μας κατηγόρησαν για αυτό. Σήμερα η εικόνα στα γήπεδα είναι εντελώς διαφορετική. Οι αυτοποιημένες ποινές έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να περιοριστούν τα φαινόμενα οπαδικής βίας», δήλωσε, αναφορικά με τα περιστατικά οπαδικής βίας.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη, είπε πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει αντιμετωπίσει την υπόθεση με συστηματική δουλειά και εχεμύθεια.

ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε πως βασική προτεραιότητα της τετραετίας, είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας πως ξαναφτιάχνονται κέντρα υγείας και τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Όπως ειπε, είναι λάθος να αφορίζουμε συνολικά το εθνικό σύστημα υγείας, τονίζοντας πως γίνονται και προσλήψεις στην υγεία. «Έχουμε θέματα προσέλκυσης γιατρών σε συγκεκριμένες περιοχές και ειδικότητες και εξετάζονται επιπλέον κίνητρα».

Ευρωεκλογές

«Δεν ακούω τίποτα από την αντιπολίτευση για την Ευρώπη. Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Μια ισχυρή ΝΔ στην Ευρώπη θα ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες», είπε, αναφορικά με τις ευρωεκλογές, ενώ σχετικά με την επιστολική ψήφο, τη χαρακτήρισε «τομή», λέγοντας πως θα την επεκτείνουμε και στις εθνικές εκλογές.

«Η λαϊκή εντολή μας γεμίζει ευθύνη»

«Η λαϊκή εντολή μας γεμίζει με ευθύνη και όχι με αλαζονεία. Δεν αντιμετωπίζουμε το ποσοστό που πήραμε στις εθνικές εκλογές με αλαζονεία. Όμως δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση αν ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή νομιμοποίηση», είπε στη συνέχεια.

«Δεν βλέπω ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων στη χώρα μας. Η ΝΔ θέλει να εκφράσει τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι εισπράττει θετικό κλίμα για τη ΝΔ στην περιοδεία του ενόψει ευρωεκλογών και πως υπάρχει συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας πως «Για θέματα όπως η κερδοσκοπία των πολυεθνικών χρειάζεται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Υπάρχουν κανόνες. Έθεσα το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και περιμένω μια απάντηση».

«Έχουμε φρενάρει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε και τόνισε:

«Οι φόροι έχουν μειωθεί, οι μισθοί έχουν ανέβει, η ανεργία έχει πέσει».

Κυβερνητικό έργο

«Πάντα θέλω το καλύτερο δεν συμβιβάζομαι με το καλό. Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη. Το 41% είναι ποσοστό ευθύνης. Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη σε μια λογική μεταρρυθμίσεων».

«Χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση τους κυβερνητικού έργου, στη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη στους υπουργούς», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει τρίτη τετραετία, είπε πως «Θα εξαντλήσω τη δεύτερη τετραετία και ως ΝΔ θα επιδιώξουμε και τρίτη. Είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ».

Σε ερώτηση για τι θέλει να τον θυμούνται στο μέλλον είπε «Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χωρά και να πρωταγωνιστούμε στην Ευρώπη, να μην ξαναγυρίσει ποτέ το φάσμα μιας ενδεχόμενης χρεωκοπίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ