ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με την ηλεκτρονική ψήφο στην Ελλάδα - Η διαδικασία ψήφου

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με την ηλεκτρονική ψήφο στην Ελλάδα - Η διαδικασία ψήφου

Στιγμιότυπο από ψηφοφορία

ΚΩΣΤΑ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Οι φετινές Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024.

Στη χώρα μας δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν όσοι:

  1. Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  2. Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Ηλεκτρονική ψήφος

Στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του Διαδικτύου ούτε και η ψήφος διά πληρεξουσίου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα ή να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.

Επιστολική ψήφος

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Επισημαίνεται ότι οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Ποια εγγραφα χρειάζονται

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ