ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των προκλήσεων από Βόρεια Μακεδονία

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των προκλήσεων από Βόρεια Μακεδονία

O ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE Κριστιάν Μίτσκοσκι 

AP Photo/Boris Grdanoski

Παρά τις συστάσεις και τις παρατηρήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να βαδίζει στο δρόμο των προκλήσεων χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» και ταυτόχρονα να παραλείπουν το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας.

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO και νικητής των εκλογών της γειτονικής χώρας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι σε συνέντευξή του στο Ora24.tv τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών της «Μακεδονίας» υπογραμμίζοντας «αναμένουμε από τους γείτονές μας να σεβαστούν τη θέση μας και οι καλές γειτονικές σχέσεις να είναι αμοιβαίες. Δεν θα δουν από εμάς τις πολιτικές που έβλεπαν μέχρι τώρα Ήταν πολιτικές αυτοεξευτελισμού, ταπείνωσης, γονυκλισίας ».

Ο νεοκλεγείς πρωθυπουργός χρησιμοποίησε εκ νέου τον όρο «Μακεδονία» χρησιμοποίησε, σε ανάρτησή του σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Αυστρίας.

Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις «Μακεδονίας» και Αυστρίας, ευχαριστώντας τον Αυστριακό πρέσβη για τη στήριξη στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τα « παιχνίδια» της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα , επιμένει να «συστήνεται μέσω της πλατφόρμας Χ ως Πρόεδρος της «Μακεδονίας» ενώ προέβη και σε μία ακόμη πρόκληση.

Την Τρίτη ανανεώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας .Ωστόσο εξαφανίστηκε δίπλα από το οικόσημο, το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται, επίσης, απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Νέα προειδοποίηση στα Σκόπια από την Αθήνα

Η Αθήνα περιμένει την επίσημη ορκωμοσία της νέας συμμαχικής κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας . Ωστόσο , έχει προειδοποιήσει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας πώς η στάση της χώρας αξιολογείται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΕΕ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί την νέα ηγεσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα λέγοντας από την Καβάλα « όσο η νέα κυβέρνηση επιλέγει αυτόν τον τρόπο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βόρειας Μακεδονίας πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους ο ευρωπαϊκός δρόμος για αυτούς θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν ως ότι αλλάξουν στάση» .Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η Αθήνα δεν θα ανεχθεί τα παιχνίδια των Σκοπίων .

Αυστηρό μήνυμα από State Department

Αμέσως μετά την αντίδραση των Βρυξελλών και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το «Μακεδονία» της νεοεκλεγείσας προέδρου της «Βόρειας Μακεδονίας» Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Τη στιγμή που τόσο η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας , η οποία εκλέχθηκε ως υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, όσο και ο νεοκλεγείς πρωθυπουργός Χρίστιαν Μιτσκόσκι εμφανίζονται στις δημόσιες εμφανίσεις τους ανένδοτοι σχετικά με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», το State Department στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα.

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το VMRO ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ και συνεχίζει πώς «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστήσαμε απολύτως σαφή τη θέση μας στην Πρόεδρο της χώρας μετά την ορκωμοσία. Ότι δηλαδή αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.Ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ