ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα - Επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Β. Μακεδονίας

Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα - Επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Β. Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία πως η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί «μικροπολιτικά παιχνίδια» με το όνομα της γείτονος από ένα κόμμα που έρχεται στην εξουσία με έναν λόγο εθνικιστικό, ακραίο και με επαναφορά συμβόλων και ρητορικής μιας άλλης εποχής στέλνει ο Πρωθυπουργός. 

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της αν χρειαστεί και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Μιτσκόσκι όμως επιμένει στον όρο «Μακεδονία».

Τον «κλεφτοπόλεμο» με την ονομασία της χώρας του συνεχίζει να παίζει το εθνικιστικό VMRO και χρησιμοποιεί όπου μπορεί τον όρο Μακεδονία.

Μετά την Πρόεδρο της γειτονικής χώρας η οποία αφαίρεσε από την αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ήρθε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος κάνει χρήση του όρου «Μακεδονία» στις επίσημες συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους.

«Θα μας βρουν απέναντι»

Η Αθήνα με κάθε τρόπο εξηγεί στο βόρειο γείτονα τις κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν θα πρέπει να περάσουν αν θέλουν να κρατήσουν το ευρωπαϊκό όνειρο ζωντανό.

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει πια η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν τη διεθνή συνθήκη διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιώντας πως αν δεν το κάνουν θα βρουν την Ελλάδα, μία οικονομία πολλαπλάσια ισχυρή αλλά και γεωπολιτικά ενισχυμένη, απέναντι τους.

Επιχείρηση διπλωματικού «στραγγαλισμού»

Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε εταίρους και συμμάχους για την συμπεριφορά της νέας ηγεσίας στα Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε την αντίδραση της Προέδρου της Κομισιόν η οποία σε μήνυμά της στο “X” έγραψε πως «για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ακολούθησε η δήλωση του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Ο κ. Εσκομπάρ αποκάλυψε πως η Ουάσιγκτον έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το κόμμα που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (VMRO) ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και εξήγησε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση τους στη νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας μετά την ορκωμοσία της. Εκτίμησε μάλιστα πως θα υπάρξει αυτό που αποκάλεσε «αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού».

Κυβερνητικά στελέχη λένε πως εταίροι και σύμμαχοι αντιλαμβάνονται πως εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της γείτονος κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Δύση καθώς θέλει η χώρα να κρατηθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις λένε κυβερνητικά στελέχη διαμηνύοντας πως αυτές οι αντιδράσεις ήταν αποτέλεσμα ελληνικών παρεμβάσεων και πως αν τα Σκόπια συνεχίσουν σε αυτή την πορεία θα επιλέξουν έναν αδιέξοδο δρόμο που οδηγεί μόνο στην απομόνωση.

Πάντως σε καμία περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επικυρώσει τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία αν αυτή δεν αλλάξει στάση. Δεν θα δώσουμε εμείς ένα πάτημα στα Σκόπια να συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς τα ίδια δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τη μη υπογραφή των μνημονίων διαπραγματευτικό όπλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ