ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάνφρεντ Βέμπερ στο CNN Greece: Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία αυτή τη στιγμή

Μάνφρεντ Βέμπερ στο CNN Greece: Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία αυτή τη στιγμή

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ 

EPA/GEORGE VITSARAS/AΠΕ-ΜΠΕ

Αποκλειστική συνέντευξη στο CNN Greece δύο εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ δηλώνει εντυπωσιασμένος από την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα μας, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή, «η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία».

Ενόψει των ευρωεκλογών, τονίζει πως χρειάζεται μια σταθερή, ευημερούσα και ασφαλής Ευρώπη, κάτι που δεν θα είναι εφικτό «χωρίς ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία».

Στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «Iron dome», μίας αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής ασπίδας για την άμυνα της Ευρώπης, λέγοντας πως «πρέπει να εξεταστεί σοβαρά».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απορρίπτει κάθε συνεργασία με την ακροδεξιά, λέγοντας πως το ΕΛΚ για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία εμμένει στις τρεις σαφείς αρχές του: υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου, υπέρ της Ευρώπης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επανόδου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σημειώνει πως «είναι καλύτερο για όλους να έχουμε έναν ισχυρό και προβλέψιμο εταίρο στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ωστόσο ότι το βασικό για την Ευρώπη είναι ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο «να πάρει τη δική της ασφάλεια στα χέρια της και να μπορεί να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάνφρεντ Βέμπερ στο CNN Greece

Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες μακριά από τις Ευρωεκλογές και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι διακυβεύεται κατά τη γνώμη σας. Για ποιο λόγο θα πρέπει οι Έλληνες να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία (μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το πρώτο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω στην Ελλάδα, είναι ότι πετύχατε και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ηγεσία. Η ανάκαμψη έχει έρθει και αν μου επιτρέπετε να είμαι πολύ ειλικρινής, η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία αυτή τη στιγμή.

Σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις και αβεβαιότητα, οι ηγέτες οφείλουν να γνωρίζουν πως να πορεύονται προς το μέλλον και να είναι αρκετά θαρραλέοι ώστε να δείχνουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας τέτοιος ηγέτης.

Τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Τόσο από άποψη οικονομίας, όσο και σχετικά με την προάσπιση των αξιών της Ένωσης, με το κράτος δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πάντα ξεκάθαροι σε αυτό.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές έχουν να κάνουν με μία σταθερή, ευημερούσα και ασφαλή Ευρώπη, με τη διάσωση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Δεν θα είναι εφικτό χωρίς ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία.

Ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός απειλεί την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων, ειδικά των Ελλήνων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα. Ποιο είναι το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές στα ράφια και το υψηλό κόστος ζωής;

Το εκλογικό μας μανιφέστο έχει σαν μότο το «ασφαλείς και καλά» και στα βασικά σημεία του περιλαμβάνει μία ασφαλή Ευρώπη με ενδυνάμωση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, μία ανταγωνιστική οικονομία και την προστασία του κλίματος. Τι σημαίνουν αυτά για τους πολίτες; Καλούς μισθούς και δουλειές. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά ερωτήματα για το αύριο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το υψηλό κόστος ζωής.

Οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως. Αυτή είναι η ιστορική μας αποστολή. Ιστορική, διότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον τρόπο ζωής μας, θα είναι μία σταδιακή μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν ένα μέρος που προσελκύει την επιχειρηματικότητα.

Πρέπει να βρεθούμε απέναντι στην Κίνα και άλλους ανταγωνιστές από τρίτες χώρες και να διασώσουμε, να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την οικονομική μας ισχύ. Στο πεδίο της κοινής αγοράς, αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερα βάρη, σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να βασίζονται σε εμάς. Επιθυμούμε να παρέχουμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, επιτυγχάνοντας έξυπνες, αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες με ομοϊδεάτες εταίρους. Επιθυμούμε μία Ευρώπη που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα έχουν καλό εισόδημα και όπου όλοι συνεισφέρουν στην κοινωνία με δίκαιο τρόπο. Το ΕΛΚ υπενθυμίζω, στήριξε του νέους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.

Ενδιαφερόμαστε επίσης για τις δίδυμες μεταβάσεις προς έναν κόσμο ουδέτερο από άνθρακα και πιο ψηφιοποιημένο, μεταβάσεις οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Ως αντίδραση στην πανδημία του COVID, η Ε.Ε. με στην ισχυρή στήριξή μας, ξεκίνησε το πρόγραμμα NextGenerationEU, το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης των οικονομιών στην ιστορία της Ευρώπης. Τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν νέες πιέσεις στις προοπτικές ανάπτυξης μας. Η οικονομική ευημερία, η φιλόδοξη προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική ειρήνη μπορούν να επιτύχουν στην Ευρώπη μόνο εάν η οικονομία μας είναι επίσης επιτυχημένη παγκοσμίως.

Ανησυχείτε για μία ενδεχόμενη άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο στο μέλλον της Ευρώπης και ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή ήπειρος στο μέλλον;

Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, γιατί πάντα αποδεικνύαμε ότι είμαστε μια αξιόπιστη και υπεύθυνη ομάδα πολιτικών. Αυτό είναι που χρειάζεται η Ευρώπη σε αυτήν την πολύ επισφαλή κατάσταση ασφάλειας που διανύουμε.

Ως το ιδρυτικό κόμμα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας ιδέες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη ενάντια σε όλους τους εχθρούς. Και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να επιβεβαιώσουμε αυτή τη συναίνεση μεταξύ των Δημοκρατικών. Γι' αυτό η ακροδεξιά, όπως κάθε εξτρεμιστικό κόμμα, επίσης από την αριστερά, δεν θα είναι εταίρος για εμάς, εκεί βλέπουμε τους κινδύνους. Εμμένουμε στις τρεις σαφείς αρχές μας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία: υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου, υπέρ της Ευρώπης.

Κάθε εξτρεμισμός αποτελεί κίνδυνο και αποτελεί απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη που νοιάζεται για τα βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες: θέσεις εργασίας, ασφάλεια, ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και προστασία της δημοκρατίας. Και πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις, όπου αυτές κάνουν τη διαφορά. Και οι δύο προτεραιότητες απαιτούν ένα ισχυρό ΕΛΚ.

Η Ελλάδα είναι υπέρ ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης αλλά ορισμένες χώρες αντιτίθενται σε μια τέτοια σκέψη, ποια είναι η γνώμη σας; Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία επιτυχία στην Ελλάδα και σε πολλά κράτη μέλη. Πυροδότησε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία και δημιούργησε πρόσθετους πόρους για τους μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ. Τα έργα που υποστηρίζονται από το RRF δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, όπως στην Ελλάδα. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε μια νέα συζήτηση για ένα νέο παρόμοιο εργαλείο, ​​θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε διεξοδικά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του εργαλείου αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση τους επόμενους μήνες…

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες αμυντικές δαπάνες, λόγω της θέσης της και της διαρκούς απειλής από την Τουρκία. Θα υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία και τι θα συνεπαγόταν μία τέτοια εξέλιξη;

Το ΕΛΚ πιστεύει και τάσσεται υπέρ της πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης. Η τήρηση της υπόσχεσης για ειρήνη τουλάχιστον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το να διατηρήσουμε την Ευρώπη ασφαλή είναι η δεύτερη βασική μας προτεραιότητα.

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα, ότι πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό αμυντικό πυλώνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζουμε την ιδέα να διοριστεί ένας επίτροπος Άμυνας, την ευρωπαϊκή κοινή αγορά για την άμυνα, τις κοινές προμήθειες και επίσης μακροπρόθεσμα να επενδύσουμε σε κοινή υποδομή, σε μια κυβερνο-ταξιαρχία για την Ευρώπη, σε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα project που έχουμε στο μυαλό μας όταν πρόκειται για την άμυνα.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα Ευρωπαϊκό “Iron Dome” εντάσσεται σε αυτή τη λογική και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Τον τελευταίο χρόνο και μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα και οι δύο χώρες προσπαθούν πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια ειλικρινής στάση της Τουρκίας;

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία πώς τα τελευταία χρόνια η Τουρκία απομακρυνόταν συνεχώς από την Ε.Ε. και υποχωρούσε στον τομέα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου. Ζητήσαμε να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όταν παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα Ελλάδας και Κύπρου. Τώρα, παρατηρούμε το πώς η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αυτό θεωρούμε πως είναι εποικοδομητικό.

Οποιοσδήποτε διάλογος είναι καλύτερος από την έλλειψη διαλόγου. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν σε οικονομικά θέματα και θέματα ασφάλειας, προς όφελος μιας σταθερής, ασφαλούς και δημοκρατικής περιοχής, παρά την επιμονή των πολιτικών διαφορών.

Πόσο ανησυχείτε για μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να πάρει τη δική της ασφάλεια στα χέρια της και να μπορεί να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα. Οι διατλαντικοί δεσμοί είναι ισχυρότεροι από πιθανές προσωρινές δυσκολίες που προκύπτουν από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο, σε αυτούς τους πολύ ανασφαλείς καιρούς παγκοσμίως, είναι καλύτερο για όλους να έχουμε έναν ισχυρό και προβλέψιμο εταίρο στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ