ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προσπάθεια για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προσπάθεια για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βέροια

ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/ INTIME

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα, (24/05), την Ημαθία και την Πέλλα ως Συντονιστής του κόμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την επίσκεψή του από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στη Βέροια, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη, παρουσία των Βουλευτών Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, Αναστάσιου Μπαρτζώκα, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, του πρώην Βουλευτή Απόστολου Φωτιάδη και του υποψήφιου Βουλευτή Γιώργου Γουλτίδη. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΕ Ημαθίας Συρμούλα Τζήμα, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής και ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος.

Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τους Βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ Απόστολο Βεσυρόπουλο, Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη, συναντήθηκε με πολίτες σε κεντρικό καφέ της πόλης.

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Δένδια

Πρόεδρε, σε ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου χαρά, κυρίες και κύριοι, που είμαι πάλι εδώ στη Βέροια. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγη ώρα με τους αγαπητούς μου συναδέλφους, τους Βουλευτές σας, να επισκεφθούμε την Ιη Μεραρχία, την ιστορική έδρα του Β΄ Σώματος Στρατού. Για μένα είχε και ένα μικρό προσωπικό τόνο. Είχε υπηρετήσει ο πατέρας μου στο Β΄ Σώμα Στρατού. Είχαμε εκεί την ευκαιρία με τα εκπληκτικά εξαιρετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - όπως ξέρετε η Ιη Μεραρχία είναι η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στρατού - να συζητήσουμε, να τους ενημερώσω για τη μεγάλη Μεταρρύθμιση, την ''Ατζέντα 2030'' των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον Στρατό, για το Ναυτικό, για την Αεροπορία για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιεσδήποτε προκλήσεις το μέλλον επιφυλάσσει.

Και μετά είχα την ευκαιρία μαζί με τον Πρόεδρο και τα στελέχη μας, τους φίλους μας, να κάνουμε μια βόλτα στην όμορφη πόλη της Βέροιας. Έχετε μια εκπληκτική παλιά πόλη. Μία πόλη που της αξίζει η ανάδειξη. Είναι ωραίο να περπατάει κανείς στα δρομάκια - εγώ ως Κερκυραίος λέω πάντα στα σοκάκια - ιδίως της παλιάς πόλης. Ένας τόπος που παρά το τεράστιο ιστορικό του παρελθόν έχει και μια πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης.

«Η Μακεδονία είναι ιστορικά και γεωγραφικά η φυσική πρωτεύουσα των Βαλκανίων»

Πήγα στην Περιφέρεια, όπου είχα τη δυνατότητα να με ενημερώσει ο Αντιπεριφερειάρχης για τα έργα που με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, εκτελούνται εδώ, με τη βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο. Θα ήθελα να σας πω ότι για μένα η Μακεδονία έχει μια διπλή σημασία. Κατ’ αρχήν, είναι ιστορική κοιτίδα του κόμματός μας. Από εδώ είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και από εδώ είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός του στελεχιακού μας δυναμικού. Και δεν το κρύβουμε, σε εκλογές πάμε, και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων μας.

Για εμάς λοιπόν αυτή είναι η Πατρίδα μας με πολλαπλές έννοιες. Και επίσης η Μακεδονία είναι ιστορικά και γεωγραφικά η φυσική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο ιστορικός της ρόλος. Και αυτό το ρόλο θα βοηθήσει η Παράταξή μας να παίξει και στο μέλλον. Και, βεβαίως, άναρθρες και θα μου επιτρέψετε να πω και παντελώς ανιστόρητες και ανόητες κραυγές από διάφορους δεξιά και αριστερά εκτός των συνόρων μας, δεν αντέχουν σε καμία κριτική, δεν πρόκειται για σοβαρές απόψεις. Αφορούν το ιστορικό προχθές, ούτε καν το ιστορικό χθες. Αυτή είναι η ιστορική της παρακαταθήκη. Αυτό υπάρχει από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό θα είναι και στο μέλλον και είναι συμφέρον των πάντων να το αντιληφθούν, να το στηρίξουν και να επωφεληθούν από αυτό, αντί να δημιουργούν ανιστόρητες αναφορές που - ξαναλέω - αναφέρονται στο προχθές.

«Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές»

Έρχομαι τώρα στις Ευρωεκλογές. Τείνουμε να νομίζουμε ότι δεν αφορούν τη ζωή μας. Εμείς οι Νεοδημοκράτες τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές. Γιατί εμείς χάρις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και επίσης στην προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων, ιδίως των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του πιο περήφανου εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητος. Ένας χώρος Δημοκρατίας, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και προστασίας της καθεμιάς και του καθενός. Τον ρόλο που οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία έχουν παίξει στην εξέλιξη της Ελλάδας δεν μπορούμε ούτε να τον ξεχάσουμε ούτε να τον αγνοήσουμε. Τώρα λοιπόν υπάρχει πάλι ένας αγώνας, ένα διακύβευμα, μια προσπάθεια. Ποια είναι η προσπάθεια; Η προσπάθεια είναι να αντιμετωπίσουμε τις επελαύνουσες δυνάμεις του λαϊκισμού, και από τα δεξιά και από τα αριστερά.

Αναφέρομαι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εμφανίζονται αντιευρωπαϊκές φωνές, δήθεν καλυμμένες από το πρόσχημα του ευρωσκεπτικισμού, έτσι το λένε. Πίσω από αυτό κρύβεται ένας βαθύς αντιευρωπαϊσμός, σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που παριστάνει ότι δήθεν βάζει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Λες και αν υπήρχε πραγματική αντίστιξη ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Το συμφέρον της Ελλάδας, το εθνικό συμφέρον, είναι μια ισχυρή Ευρώπη. Και είδατε προχθές την επιστολή του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πόλου αεράμυνας. Ήδη εμείς είμαστε καθ΄ οδόν, δε σας το κρύβω αυτό, το έχω πει επανειλημμένως, για να φτιάξουμε δύο «θόλους» πάνω από την Πατρίδα μας. Έναν «θόλο» αντι-drone και έναν αντιαεροπορικό «θόλο». Να θωρακίσουμε την Πατρίδα μας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό για μας αν και η Ευρώπη καταλάβει την ανάγκη και πάει ένα βήμα παραπέρα, καλύψει όλο το χώρο της Ένωσης με μια «ομπρέλα», με μια «ασπίδα».

Καταλαβαίνετε ποια θα είναι μία από τις χώρες που κυρίως θα ωφεληθεί από αυτό. Και βεβαίως πρέπει να προασπίσουμε τη δυνατότητά μας να καθορίζουμε τα επόμενα ευρωπαϊκά βήματα, τη διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να ωφεληθούν αυτοί που είναι πιο πίσω από τους άλλους στην οικονομική ανάπτυξη. Να φέρουμε, δηλαδή, την Πατρίδα μας, τους αγρότες μας κυρίως, στο ίδιο επίπεδο με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θέλει προσπάθεια. Έλεγα και πριν στον Αντιπεριφερειάρχη, βλέπουμε τις μετρήσεις, τις δημοσκοπήσεις -εγώ διαβάζω τις δημοσκοπήσεις με μεγάλη προσοχή πάντα- σαν τάσεις όμως, όχι σαν ανάγνωση της αλήθειας. Η αλήθεια πάντα κρύβεται στην ψυχή και στην καρδιά του κάθε ψηφοφόρου και φαίνεται μόνο τη μέρα των εκλογών. Από τις δημοσκοπήσεις βλέπεις απλώς μια θολή εικόνα πού πάνε τα πράγματα.

Βλέπω λοιπόν τις τελευταίες ημέρες σε αυτές τις μετρήσεις ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα πάνε καλύτερα, ακόμα καλύτερα. Αυτό όμως έχει ένα μεγάλο κίνδυνο: Να χαλαρώσουμε, να ησυχάσουμε, να πούμε ότι «την κάναμε τη δουλειά μας, δεν πειράζει τώρα, εντάξει είμαστε, στο τέλος-τέλος δεν κρίνεται η κυβέρνηση».

Σας παρακαλώ θερμά και από καρδιάς, και αυτή την έννοια έχει το ότι με βλέπετε και με ξαναβλέπετε και θα με ξαναδείτε εδώ στη Βέροια, να μη χαλαρώσουμε, να μην εφησυχάσουμε ούτε λεπτό. Και η τελευταία ψήφος του συμπολίτη μας, του συμπατριώτη μας, έχει μια τεράστια σημασία. Εδώ πρέπει να δώσουμε την καθαρή απάντηση, ότι στο ευρωπαϊκό ερώτημα η Πατρίδα μας δίνει την πιο ευρωπαϊκή απάντηση. Και η ευρωπαϊκή απάντηση είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η απάντηση με τον πιο Ευρωπαίο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η απάντηση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων αγροτών. Είμαι πάντα συγκινημένος που έχω την ευκαιρία να σας σφίξω το χέρι. Ελπίζω να μη βαρεθήκατε εσείς να με βλέπετε. Να μου είστε καλά, καλή επιτυχία και θα τα ξαναπούμε.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε εν συνεχεία την Έδεσσα όπου συναντήθηκε με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κομματικά στελέχη. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζαμτζή και στη συνέχεια, το Επιμελητήριο Πέλλας, όπου θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς. Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί ακολούθως στους Προμάχους Πέλλας όπου θα συζητήσει σε καφέ με πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ