ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη για τα ποσοστά της υπερ-δεξιάς και οι επενδύσεις του Σεΐχη

Οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη για τα ποσοστά της υπερ-δεξιάς και οι επενδύσεις του Σεΐχη

O Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Βαθιά ικανοποιημένος από την παρουσία του κόσμου στις προεκλογικές περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, 12 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Εμφανίζεται σίγουρος πως η ΝΔ θα πετύχει καλά ποσοστά, δεν ανησυχεί για την αποχή και εκτιμά πως τα κόμματα της άκρας δεξιάς τελικά θα δεχθούν πλήγμα, ίσως ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του αναφέρει τον κίνδυνο μεγάλης αποχής, καθώς αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό σημαίνει «τρέξιμο» λιγότερων υποψηφίων, υψηλές θερμοκρασίες λόγω Ιουνίου και εν τέλει συνωστισμό σε παραλίες και όχι στα εκλογικά κέντρα. Μία αποχή όμως από την εκλογική διαδικασία σημαίνει όπως τονίζει και αποχή από εκλογές που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς η ακροδεξιά καραδοκεί και τα πολεμικά μέτωπα μαίνονται απειλώντας ποικιλοτρόπως και την Ελλάδα.

Πάντως η αποχή δεν πρόκειται να βλάψει σε καμία περίπτωση τη Νέα Δημοκρατία εκτιμά στις τοποθετήσεις του σε στενό κύκλο ο Πρωθυπουργός, απορρίπτει όσους λένε (ακόμη και δημοσκόπους) ότι θα ευνοηθούν τα μικρά κόμματα στα δεξιά λέγοντας πως όσοι τα λένε «δεν ξέρουν το εκλογικό σώμα» και εμφανίζεται σίγουρος πως οι νεοδημοκράτες θα προσέλθουν μαζικά και λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω πιο συντηρητικών πεποιθήσεων.

Αντιθέτως, η εκτίμηση Μητσοτάκη είναι πως η αποχή μπορεί όντως θα βλάψει τα μικρά κόμματα που διαγκωνίζονται για να «δαγκώσουν» ένα κομμάτι από την γαλάζια πίτα.

«Όλοι αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν μικρά κόμματα στα δεξιά είναι αβέβαιο αν τελικά θα πάνε στις κάλπες μέσα στον Ιούνιο» λέει σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός και εκτιμά πως, στο τέλος της ημέρας, τα μικρά κόμματα στα δεξιά (Ελληνική Λύση, Νίκη κ.ά.) θα πάρουν χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που πήραν στις εθνικές εκλογές, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές αιφνιδίασαν με τις επιδόσεις τους ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη.

Δεν είναι τυχαίο που ο Πρωθυπουργός ρίχνει τόσο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα με συνεχείς περιοδείες και μάλιστα θα επιστρέψει προς τον Βορρά μεσα στην εβδομάδα. Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την προσέλευση του κόσμου.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα όπως οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, ο Πρωθυπουργός απαντά ξεκάθαρα όχι, εξηγώντας ότι στην Ελλάδα το μεταναστευτικό «το λύσαμε», ενώ στην Ευρώπη ανησυχούν επειδή το έχουν άλυτο.

Πάντως όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Star, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο επιθυμεί να αποδομήσει στα μάτια των πολιτών δημιουργώντας νοητικές συνδέσεις ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύσκολες εποχές παρελθόντων ετών. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι προεκλογικές εξαγγελίες Κασσελάκη του θυμίζουν το "λεφτά υπάρχουν" και τυχόν εφαρμογή τους θα ξαναγυρίσει τη χώρα στο 2015, δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας…

«Δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως μπορεί το περιτύλιγμα να είναι καινούργιο, αλλά η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει.

Επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός και άμυνα στην συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ

Στις 11:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Σεΐχης πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ντόχα – συνάντηση στην οποία η πλευρά του Κατάρ είχε εκφράσει τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ και η συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να σηματοδοτήσει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό, την άμυνα, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή και ενώ συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν και οι σχέσεις ΕΕ-Κατάρ.

Το Κατάρ είναι σημαντική χώρα της περιοχής σημειώνει το Μαξίμου και υπενθυμίζει πως αυτή η χώρα έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς – τον ρόλο αυτό αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ στην Ντόχα, τασσόμενος σε κάθε ευκαιρία υπέρ κάθε πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης και προστασίας των αμάχων.

Ο Εμίρης του Κατάρ θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα από τον επικεφαλής του γραφείου του και από τους υπουργούς Μεταφορών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πολιτισμού, τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον Διευθυντή Σπουδών και Έρευνας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority), ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτικούς φορείς στον κόσμο.

Aπό την ελληνική πλευρά στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, Άμυνας Ν. Δένδιας, Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Ναυτιλίας Χ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.