ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Δεν είναι ώρα για αποχή - Η αντιπολίτευση δεν συζητά Ευρωπαϊκά γιατί είναι «γυμνή»

Μεϊμαράκης: Δεν είναι ώρα για αποχή - Η αντιπολίτευση δεν συζητά Ευρωπαϊκά γιατί είναι «γυμνή»

O Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ

«Δεν είναι ώρα για αποχές και για "μηνύματα"» διαμήνυσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τονίζοντας τη σημασία συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

«Να μην αφήσουμε να αμαυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου με την αποχή μας», κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, προσθέτοντας «καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιοι να έχουν στεναχωρηθεί με συγκεκριμένα θέματα, αλλά η γενική εικόνα είναι θετική», σημείωσε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα ότι δεν συζητούν για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Η αντιπολίτευση δεν συζητάει ευρωπαϊκά γιατί έχει γύμνια» σε θέσεις ευρωπαϊκή πολιτικής, είπε και κάλεσε σε debate τους υπόλοιπους επικεφαλής των ελληνικών ευρωψηφοδελτίων.

Παράλληλα, κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ξεκαθαρίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μέλος της ευρωομάδας του GUE, που υποστηρίζει μία αντιευρωπαϊκή ρητορική ή αν θα ακολουθήσει την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Θα συνέφερε την Ελλάδα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας να ανήκει στη σοσιαλιστική ομάδα», σημείωσε.

«Κρίσιμες οι επιλογές των ψηφοφόρων»

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επιλογές των ψηφοφόρων στα πρόσωπα που θα αποσταλούν στο ευρωκοινοβούλιο καθώς η ατζέντα της επόμενης θητείας περιλαμβάνει πολύ σημαντικά θέματα, όπως ο κοινός αμυντικός βραχίονας, το προσφυγικό, η κοινή αγροτική πολιτική και ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

«24 ώρες το 24ωρο πρέπει να ασχολείσαι με τα θέματα των Βρυξελλών. Οι ευρωβουλευτές πρέπει να αφοσιώνονται πλήρως στο έργο τους και να έχουν την επάρκεια για να το κάνουν», είπε.

Ειδικότερα για τα θέματα της άμυνας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις αντίστοιχες ευρωομάδες να πάρουν θέση για το αν στηρίζουν την πρόταση του ΕΛΚ να οριστεί Ευρωπαίος Επίτροπος 'Αμυνας.

Επίσης, ανέφερε ότι το ΕΛΚ, ήδη από το 2023, ζήτησε να ανασταλούν πολλές διατάξεις της πράσινης συμφωνίας, αλλά τότε δεν υπήρχε σχετική πλειοψηφία. «Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και ο Μακρόν δεν επέτρεπαν να σχηματιστεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «το αποφάσισαν όταν τα τρακτέρ έπνιξαν τις πόλεις. Απευθύνομαι λοιπόν στους αγρότες και τους λέω ότι είμαστε μαζί σας».

«Για να παρέμβει η Κομισιόν στο θέμα της ακρίβεις πρέπει να υπάρξει καταγγελία»

Στο θέμα της ακρίβειας παραδέχθηκε ότι «οι πολυεθνικές παραβιάζουν τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και για να παρέμβει η Κομισιόν πρέπει να υπάρξει καταγγελία» και σε αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ σημείωσε ότι «η πολιτική που ακολουθεί η πρόεδρος των Σκοπίων κάνει κακό στην χώρα της» και συμπλήρωσε «πιστεύω ότι σύντομα θα κάνουν την "τούμπα", που απαιτείται και δε θα είναι η πρώτη φορά».

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ