ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που καταγράφει πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη

ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που καταγράφει πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη
Η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), Τσιγδέμ Ασάφογλου Χ/Çiğdem Asafoğlu

Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) καταλαμβάνει μέχρι στιγμής, με διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, την πρώτη θέση στις εκλογικής περιφέρειες της Ροδόπης και της Ξάνθης στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών με την ενσωμάτωση στο 91%, το ΚΙΕΦ προηγείται με σχεδόν 10 μονάδες από τη ΝΔ στην Ξάνθη, ενώ στη Ροδόπη το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.

Ποια είναι η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου, είναι η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΕΦ, η οποία εξελέγη κατά το 5ο Τακτικό Γενικό Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος, ενώ ήταν η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο.

Είναι 37 ετών και έχει καταγωγή από την Ξάνθη. Γεννήθηκε το 1987 στο χωριό «Χρύσα» της Ξάνθης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ο σύζυγός της επίσης ασχολείται με τα κοινά.

Είναι η μικρότερη σε ηλικία πρόεδρος κόμματος μουσουλμανικής μειονότητας, αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρώην προέδρου, Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Έγινε μέλος του ΚΙΕΦ το 2016, όπου τότε πρόεδρος ήταν ο Μουσταφά Αλή Τσαούς.
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, είχε προκαλέσει ξανά υποστηρίζοντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας».

Οπως ανέφερε τότε η Τσιγδέμ Ασάφογλου ,«οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ''τουρκικής ταυτότητας'' στη Δυτική Θράκη».

Το ΚΙΕΦ είχε έρθει πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές του 2019, αφού είχε καταφέρει να αποσπάσει 25,24% στην Ξάνθη, με δεύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία στο 24,44%, και 38% στη Ροδόπη, με δεύτερο κόμμα πάλι τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 19,69%.

Οι προκλητικές αναφορές στην «τουρκική μειονότητα της Δυτ. Θράκης»

Το μονοπάτι των προκλήσεων περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» που έχει χαράξει η Άγκυρα, φαίνεται πως ακολουθεί η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ, Τσιγδέμ Ασάφογλου, ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς όχι μόνο έκανε λόγο για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης» αλλά χαρακτήρισε μια υποψήφια ως «εκπρόσωπο της μακεδονικής μειονότητας στην Έδεσσα».

«Στην Ευρώπη επικρατεί αγωνία για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου. Στην περιοχή της ''Δυτικής Θράκης'' στην Ελλάδα επικρατεί ένας ξεχωριστός ενθουσιασμός», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT HABER, το οποίο φιλοξένησε δηλώσεις της προέδρου του φιλοτουρκικού κόμματος.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου δήλωσε προκλητικά «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είσαι μειονότητα στην Ελλάδα. Και ειδικά το να είσαι τουρκική μειονότητα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Διότι αρνούνται την ταυτότητά μας, δεν μας υπολογίζουν, συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουμε», είπε, υποστηρίζοντας πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ''Τούρκων της Δυτικής Θράκης'', διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα στη Θράκη.

Η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ τόνισε πως κατεβαίνουν στη μάχη των ευρωεκλογών προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι είναι «Τούρκοι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης» και ότι «η Ελλάδα αρνείται την ταυτότητά τους», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι 25 από τους 42 υποψήφιους βουλευτές του κόμματος είναι γυναίκες προσθέτοντας: «θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα υπόλοιπα ελληνικά πολιτικά κόμματα δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις θέσεις υποψηφίων με γυναίκες. Ενώ σε εμάς η πλειοψηφία είναι γυναίκες υποψήφιες».

Επίσης, έκανε λόγο και για «μακεδονική μειονότητα» δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η Ευγενία Νατσουρλίδου εκπροσωπεί τη ''μακεδονική μειονότητα'' στην περιοχή της Έδεσσας» και εξέφρασε την ικανοποίηση που «μια γυναίκα πολιτικός θα κάνει τη φωνή της “μακεδονικής μειονότητας” να ακουστεί».

Τα σποτάκια του φιλοτουρκικού κόμματος

Σε ένα από τα προεκλογικά σποτάκια του φιλοτουρκικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας εμφανίζεται το σύνθημα «άρνηση, ανυπαρξία, σιωπή, δεν σιωπούμε, υπάρχουμε. Είμαστε εδώ».

Σε ένα άλλο προβάλει μία γροθιά με το μήνυμα «για μία Ελλάδα που δεν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μία Ελλάδα που οι μειονότητες εκφράζονται ελεύθερα και άφοβα. Για μία Ελλάδα για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ