ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή φρουράς σε πέντε υπουργεία: Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης - παραλαβής

Αλλαγή φρουράς σε πέντε υπουργεία: Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης - παραλαβής

H κα Κεραμέως με τον Θ. Λιβάνιο και τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη στην τελετή παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών

EUROKINISSI

Οι τελετές παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης που ακολούθησε τον ανασχηματισμό ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή (14/6). Αύριο Σάββατο, στις 10:00 το πρωί, θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα σύνθεση και με τα θέματα που είχαν προγραμmατιστεί να συζητηθούν.

Πρώτη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών με τη Νίκη Κεραμέως να παραδίδει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Λιβάνιο.

Η κ. Κεραμέως παραδίδοντας την θέση της υπουργού Εσωτερικών, σημείωσε πως «ολοκληρώνεται για εκείνη ένας πολύ γόνιμος κύκλος» με μόνο στόχο «ένα καλύτερο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της «σε καίριες θέσεις ευθύνης και για την στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο ΥΠΕΣ τους τελευταίους μήνες μέσα από πέντε νομοσχέδια».

Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στις τομές που σημειώθηκαν επί ηγεσίας της, μεταξύ των οποίων «η κατάργηση - για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας - των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, η θέσπιση της επιστολικής ψήφου και την θέσπιση του ΑΣΕΠ ανωτάτων στελεχών».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του τόνισε πως «θα δουλέψουμε σκληρά και θα κριθούμε από το αποτέλεσμά μας» με σκοπό μια «καλύτερη και ισχυρότερη αυτοδιοίκηση» στην υπηρεσία των πολιτών.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Νίκη Κεραμέως για τα νέα της καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα - όπως το χαρακτήρισε - απαιτητικό υπουργείο. «Είναι μαθημένη στα δύσκολα» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Αλλαγή σκυτάλης» στο υπουργείο Εργασίας

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Eργασίας από τον απερχόμενη υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στη νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως.

«Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και το αίσθημα ευθύνης να αναλαμβάνουμε σήμερα μαζί με τον κ. Καραγκούνη και τον κ. Τσακλόγλου την ηγεσία αυτού του πάρα πολύ κρίσιμου υπουργείου» τόνισε η κα Κεραμέως.

«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια άοκνα, συνεργατικά με συνέπεια και όραμα προκειμένου και από αυτή θέση να εργαστούμε για την καθημερινότητα και το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων. Έχουν γίνει πραγματικά εξαιρετικές προσπάθειες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε, να χτίσουμε πάνω στα πολύ σημαντικά κεκτημένα της πενταετίας και να οικοδομήσουμε πραγματικά για όλες τις κατηγορίες που ωφελούνται από αυτό το υπουργείο, είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε μιλάμε ευρύτερα για συνταξιούχους, ευρύτερα για την κοινωνία ολόκληρη».

Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Κώστας Σκρέκας παρέδωσε στον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
«Είμαι βέβαιος ότι νέοι κύκλοι περιμένουν τον κ. Σκρέκα το επόμενο διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα και ευχαριστώντας τον για το έργο του στο υπουργείο.

«Οφείλουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές, με την αξιοποίηση όλων των μηχανισμών» τόνισε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως «το κέρδος είναι θεμιτό αλλά όχι η αισχροκέρδεια», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο Δ. Καιρίδης παρέδωσε στον Ν. Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ο κ. Δημήτρης Καιρίδης παρέδωσε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Αποχωρώντας ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου στον στόχο για την αντιμετώπιση της παράναμης μετανάστευσης, την καλύτερη φυλαξη των συνόρων με την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν το επόμενο διαστημα με ενίσχυση των πολιτικών ενταξης για την παράνομη μετανάστευση. Το μεταναστευτικό είναι μια μεγάλη διαρκής πρόκλησης για όλο τον κόσομο και πιστεύω στην οδό της λογικής
Είμαστε περήφανοι στη ΝΔ ευχαριστώ τον Μητσοτάκη για την μακρά εμπιστοσύνη του. Παράμενω στρατιώτης και χαίρομαι που παραδίδω σε ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της παράταξης», είπε ο κ. Καιρίδης.

Εχω την αίσθηση ότι θα τα ξαναπούμε γιατί τα θέματα είναι πολλά.

Με τη σειρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο κ. Καιρίδης: κατέλαβε «επάξια» τα αξιώματα που του δόθηκαν και εξέφρασε την αίσθηση ότι θα τα ξαναπεί σύντομα με τον προκατοχό του στο υπουργείο «γιατί τα θέματα είναι πολλά».

Η αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Τσιάρας παρέλαβε από τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωτογενής τομέας είναι γεμάτος προκλήσεις» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε με ταχύ τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μάλιστα, είπε ότι «είμαστε εδώ να προσπαθήσουμε σαν μια ομάδα όλοι μαζί, να δώσουμε όλη μας τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα».

Μεταξύ άλλων, ο νέος ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι η ανάληψη των νέων του καθηκόντων αποτελεί «μεγάλη τιμή για μένα» και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι «είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που έχει ιδιαιτερότητες και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας».

Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη κλιματική αλλαγή, αλλά και με την ακρίβεια που υπάρχει. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται και φέρνει νέα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που επιτέλεσε ο προκάτοχός του, υπογραμμίζοντας πως όλοι ξέρουν τον μεγάλο αγώνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΥΠΑΑΤ, ο οποίος έδειξε «σε όλη την κοινωνία και στον πρωτογενή τομέα, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «δεν ήταν εύκολα τα πράγματα» όμως «κάναμε τον πρωτογενή τομέα ένα 'κλικ' καλύτερο».

Δήλωσε ότι «απομένει πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές τοπίο για τους αγρότες της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης είπε πως «όταν αιτηθεί, εγώ οι στενοί μου συνεργάτες είμαστε στη διάθεσή σας, γιατί πάνω από όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο αυτό. Να δείξουμε πως αυτή η κυβέρνηση θα παράξει έργο χρήσιμο».

Ο Χάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον Χρίστο Δήμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απερχόμενο υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και το νέο υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα.

Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για ένα χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση.

Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο ως Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, νιώθω υπερήφανος για το έργο που επιτελέσαμε αυτό τον έναν χρόνο. Για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε προκειμένου να αναθεωρήσουμε το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, για την ολοκλήρωση μιας κομβικής μεταρρύθμισης -τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με τα POS, για τον εξορθολογισμό, μείωση ή και ολική κατάργηση φόρων.

Είμαι υπερήφανος γιατί προλάβαμε και καταθέσαμε το σημαντικό νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ανομία των ανασφάλιστων οχημάτων ενώ προετοιμάσαμε - και θα έρθει προς ψήφιση-την αναμόρφωση του παλιότερου και πιο αναχρονιστικού φόρου του ελληνικού κράτους (εισήχθη το 1836) του χαρτοσήμου με ένα νέο σύγχρονο τέλος, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που έδιναν διαρκώς τον καλύτερο εαυτό τους, συνεισφέροντας καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την άψογη συνεργασία. Ευχαριστώ ολόψυχα και τους δύο, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου προσέφεραν καθώς και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις υπηρεσίες του για την εξαιρετική συνεργασία».

Ο νέος υφυπουργός Χρίστος Δήμας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Είναι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνω Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αναγνωρίζω την ευθύνη και θα προσπαθήσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην οικονομική πρόοδο της χώρας μας. Καλή μας αρχή και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και όλο το οικονομικό επιτελείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ