ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στη γειτονιά μας ένοπλες συγκρούσεις με εστίες έτοιμες να αναφλεγούν

Δένδιας: Στη γειτονιά μας ένοπλες συγκρούσεις με εστίες έτοιμες να αναφλεγούν
Τιερί Μπρετόν και Νίκος Δένδιας Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν υποδέχθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Νίκος Δένδιας. Ο επίτροπος είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων για την ενδυνάμωση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την ανάπτυξη του Κοινού Ταμείου Άμυνας.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Breton, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Αξιότιμε κύριε Επίτροπε,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με τον Επίτροπο Breton, πρόκειται να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων, συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας. Και τα δύο αυτά θέματα αφορούν την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων.

Πρόκειται για θέματα μείζονος σημασίας και βεβαίως οι πρωτοβουλίες αυτές που αφορούν και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έχουν ως κύριο γνώμονα και κατεύθυνση τα συμφέροντα Ασφάλειας και Άμυνας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όταν αφενός μεν η τεχνολογική εξέλιξη και αφετέρου οι περιφερειακές απειλές υπογραμμίζουν την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη γειτονιά μας διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και υπάρχουν εστίες έτοιμες να αναφλεγούν. Από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης μέχρι το νότο, αντιμετωπίζουμε αναθεωρητισμούς και καταπάτηση κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Άρα, οι προκλήσεις αυτές τονίζουν την ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Κανένας μας δεν έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνος του τις προκλήσεις.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τον Επίτροπο Breton για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο βεβαίως θα έχει κύριο ρόλο στη συνεργασία με την Επιτροπή.

Τελειώνοντας, θέλω επίσης να αναγνωρίσω τον ηγετικό ρόλο του Επιτρόπου Breton στην κοινή μας προσπάθεια για μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Στην προσπάθεια του νομίζω ότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Πολωνού Πρωθυπουργού για την δημιουργία

κοινού θόλου αεράμυνας, μιας προσέγγισης που αντιμετωπίζει ριζικά την ανάγκη όλων των χωρών της Ευρώπης να έχουν λύσεις στα προβλήματα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Και πάλι κ. Επίτροπε σας καλωσορίζω στην Αθήνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ