ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιος Μπελέρη: «Όλα ελέγχονται από το καθεστώς Ράμα - Προδιαγεγραμμένη η καθαίρεση του πατέρα μου»

Γιος Μπελέρη: «Όλα ελέγχονται από το καθεστώς Ράμα - Προδιαγεγραμμένη η καθαίρεση του πατέρα μου»

Ο Φρέντι Μπελέρης

Facebook - Φρέντι Μπελέρης

«Προδιαγεγραμμένη» χαρακτήρισε την καθαίρεση του πατέρα του, Φρέντι Μπελέρη, από δήμαρχο Χειμάρρας από το καθεστώς του Έντι Ράμα, ο γιος του Πέτρος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως όλα ελέγχονται από τον Αλβανό πρωθυπουργό. 

Ειδικότερα, ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του ευρωβουλευτή -πλέον- με τη Νέα Δημοκρατία, Φρέντι Μπελέρη, σχολίασε την καθαίρεση του πατέρα του μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

«Χθες δυστυχώς είχαμε τους τίτλους τέλους μιας προδιαγεγραμμένης υπόθεσης. Έδωσαν στον πατέρα μου άδεια για να τον καθαιρέσουν από κάτι που δεν του έδωσαν ποτέ, ενώ δεν του έδωσαν άδεια για να ορκιστεί. Ο στόχος ήταν να μην ορκιστεί ποτέ. Λειτούργησαν με δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε», είπε ο Πέτρος Μπελέρης, μιλώντας στο Οpen.

Mάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «ούτε το δικαίωμα της έφεσης δεν έχει νόημα», καθώς στις 4 Αύγουστου ορίστηκαν να διεξαχθούν εκλογές στη Χειμάρρα μετά την καθαίρεση Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές.

«Πολλές φωνές στην Αλβανία καταγγέλλουν την υπόθεση»

«Υπάρχουν πολλές φωνές στην Αλβανία που καταγγέλλουν αυτή την υπόθεση, αλλά δυστυχώς όλα είναι ελεγχόμενα από το καθεστώς Ράμα. Ο χρόνος μετράει αρνητικά όμως για αυτόν, εμείς ανεβήκαμε ήδη τον Γολγοθά. Προσδοκάμε να μπούμε σε μια κανονικότητα και να ξεφύγουμε από αυτή τη δίνη», συμπλήρωσε.

Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα για την καθαίρεση Μπελέρη έστειλε στις αλβανικές Αρχές το ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι έχουν την υποχρέωση να δώσουν την δυνατότητα να παρίσταται ως εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

«Κεραυνοί» Μπελέρη μετά την καθαίρεσή του

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Φρέντι Μπελέρης μετά την απόφαση των αλβανικών αρχών να τον καθαιρέσουν από δήμαρχο Χειμάρρας.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλει παζλ μεθοδεύσεων από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για να μην μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως συνελήφθη πραξικοπηματικά, ακολούθησε μια δίκη παρωδία, παραβίαση του τεκμήριου της αθωότητάς του και καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας.

«Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική αδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς», τονίζει ο κ. Μπελέρης.

Δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα καθώς όπως αναφέρει το οφείλει στους Χειμαρριώτες, στους Έλληνες, αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ολόκληρη η δήλωση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη:

Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψη μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειαστηκε επισης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας.

Στο Δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό.

Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική αδεια να παρευρεθω στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία.