ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: δεν αποκλείω 5η άδεια αλλά στο… μέλλον

Σκουρλέτης: δεν αποκλείω 5η άδεια αλλά στο… μέλλον
Το ενδεχόμενο να δοθούν παραπάνω άδειες θα εκτιμηθεί, θα αξιολογηθεί από τη στιγμή που θα υπάρχει μια πραγματική αναγκαιότητα, τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την πιθανότητα να δοθεί και 5η τηλεοπτική άδεια, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον και «μόνον εφόσον προκύψει μια πραγματική ανάγκη η οποία να σχετίζεται με την ενημέρωση».

Αναφερόμενος στη διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κάποια σαφή, με έναν διαφανή τρόπο, κριτήρια τα οποία θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο στον χώρο της ενημέρωσης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως «ο αριθμός έχει προσδιοριστεί στο νούμερο 4, χωρίς να έχει αποκλειστεί σε μια δεύτερη φάση, εάν προκύψει μια πραγματική ανάγκη η οποία να σχετίζεται με την ενημέρωση. Μιλάμε για την ενημέρωση, δεν μιλάμε ούτε για σούπερ μάρκετ, ούτε για παπουτσάδικο, ούτε για κατάστημα που πουλάει φορέματα, άρα σχετίζεται πια με την ίδια τη δημοκρατία και τη λειτουργία της. Και προϋπόθεση για να λειτουργεί μια δημοκρατία είναι να υπάρχει ένα απελευθερωμένο πεδίο και τοπίο στο χώρο της ενημέρωσης. Αυτό νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι. Εν πάση περιπτώσει, σας λέω ότι -έχει ακουστεί δημόσια, δεν το λέω μόνο εγώ- το ενδεχόμενο να δοθούν παραπάνω άδειες θα εκτιμηθεί, θα αξιολογηθεί από τη στιγμή που θα υπάρχει μια πραγματική αναγκαιότητα, χωρίς να υπονομεύουμε πια τη βιωσιμότητα των σταθμών».

Αναφερόμενος στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «το να αφήνουμε έναν μεγάλο αριθμό λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, ουσιαστικά γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι κάποια για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, για να είναι εν ζωή, θα πρέπει να βρίσκουν τα έσοδά τους με διάφορους άλλους, πλάγιους τρόπους, που δεν συνάδουν με την εξυπηρέτηση και την υπηρέτηση της πληροφόρησης. Άρα νομίζω ότι σωστά μπαίνει ένας περιορισμός».

Ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνέντευξή του αναφέρθηκε ακόμη στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη».

«Προφανώς, το λογαριασμό πρέπει να τον κάνουμε στο τέλος του έτους, αλλά από τη στιγμή που υπερβαίνουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουμε τη δυνατότητα αυτό που είναι παραπάνω, να το διαθέσουμε και προς την ανάπτυξη, αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και καλεί την αντιπολίτευση να αποσαφηνίσει την θέση της.

Σε ερώτηση εάν το 17% της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως «έγινε μια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας, πάλι από πολιτικές δυνάμεις και από μερίδα των ΜΜΕ. Αναφερόμενοι σε έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση που είχε συνταχθεί από τις κυβερνήσεις του κ. Σαμαρά, θεωρήθηκε ότι πρόκειται και για πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ. Γνωρίζετε ότι με πρόσφατο νόμο στη Βουλή ακυρώσαμε το σχέδιο νόμου, το ψηφισμένο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση κατά 66% του ΑΔΜΗΕ και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και την πώλησή της αμέσως μετά. Δεν είναι, λοιπόν, μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση του 17%.».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο:

«Θα είναι το πρώτο συνέδριο που θα συμβεί στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, έχει ένα τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, αυτήν την πάνω από ενάμιση χρόνο εμπειρία άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας να την αναλύσουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα, να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Το κόμμα είναι εκείνο το μέσο, μέσα από το οποίο γειώνεται η ίδια η κυβέρνηση. Ουσιαστικά θα έλεγε κανείς ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι η πυξίδα για την κυβερνητική πολιτική. Με βάση, βέβαια, τη διακριτότητα των ρόλων - άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση. Έχει πάρα πολύ μεγάλη πολιτική σημασία αυτό το συνέδριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ