ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα - Ρώμη: Amore με ...θέα στον ευρωπαϊκό Νότο

Αθήνα - Ρώμη: Amore με ...θέα στον ευρωπαϊκό Νότο
EUROKINISSI

Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να έχει το βλέμμα του στο ιταλικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που θα διεξαχθεί εντός του φθινοπώρου, ωστόσο  δεν παύει να επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ως εκ τούτου ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε ήδη θετικά στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για να παραστεί στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα αναγνωρίζοντας και ο ίδιος πως στην Ευρώπη θα πρέπει να επικρατήσουν συνθήκες δημοσιονομικής χαλάρωσης με πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.

Ο Ρέντσι μπορεί να συζητά σήμερα με τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για τους τρόπους ισχυροποίησης της Ευρώπης μετά το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία, όμως αναγνωρίζει πως οι χώρες του Νότου επομένως και η Ιταλία είναι εκείνες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες του Brexit όταν αυτό θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του CNN Greece, το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα έχει αποστείλει ιδιαίτερη πρόσκληση στον Ματέο Ρέντσι για μία διμερή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 8 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας και φυσικά να αναζητήσουν από κοινού τρόπους για την ισχυροποίηση των χωρών του σοσιαλιστικού νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απάντηση από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού δεν έχει δοθεί ακόμη αν και θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Ρέντσι να μπορέσει να ξεκλέψει ένα διήμερο για να βρίσκεται στην Αθήνα παραμονές του δημοψηφίσματος στην χώρα του. Πάντως χθες αποσυνέδεσε την έκβαση του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα από τη διενέργεια εκλογών λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί.

Τσίπρας και Ρέντσι θα τα πουν ούτως ή άλλως την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι στην άτυπη σύνοδο των ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που έχει συγκαλέσει ο Φρανσουά Ολάντ και στην οποία ο Τσίπρας θα συμμετέχει για δεύτερη φορά ως παρατηρητής. Η συνάντηση αρχικώς είχε προγραμματιστεί αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα όμως αναβλήθηκε λόγω των σφιχτών προγραμμάτων των ηγετών. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα έρθει κι αυτός στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο καλεσμένος του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τους κ.κ. Ραχόι, Ρέντσι, Κόστα και Αναστασιάδη για τις εργασίες της ευρωμεσογειακής διάσκεψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ