ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαδοχικές συναντήσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ με Παυλόπουλο-Τσίπρα

Διαδοχικές συναντήσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ με Παυλόπουλο-Τσίπρα
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και όχι μόνο και στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε την πιο «ασφαλή», τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. «Δώσαμε ηχηρή απάντηση σε όσα κράτη εκτός και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούν το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα δικαιολογώντας από μεριά τους απαράδεκτες τακτικές και ενεργοποιώντας φοβικά σύνδρομα» τόνισε με αφορμή την ολοκλήρωση της προκαταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Ο κ. Γκράντι από την μεριά του εξέφρασε την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας στον ελληνικό λαό, τους θεσμούς και την κυβέρνηση και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας για την καλή υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων, τη στιγμή που άλλα κράτη της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους. «Σε μια ήπειρο, σε έναν κόσμο που αποδείχτηκε κλειστός ως και εχθρικός έναντι των προσφύγων, η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών κρίσιμο και τόνισε πως η συνεργασία Ύπατης Αρμοστείας και κυβέρνησης θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση όχι στο προσφυγικό αλλά στον πόλεμο της Συρίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου θα προσπαθήσει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ