ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευρωπαϊκές συμμαχίες του Αλέξη Τσίπρα

Οι ευρωπαϊκές συμμαχίες του Αλέξη Τσίπρα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Το ευρωπαϊκό του προφίλ χτίζει με συστηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας κάτι που επιβεβαιώνει η συνεχής του προσπάθεια να είναι παρών στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και επιπλέον συνδιαμορφωτής μίας συνολικότερης πρωτοβουλίας των σοσιαλιστικών δυνάμεων για επικράτησή τους έναντι των συντηρητικών.

Το καταδεικνύει η χθεσινή του συμμετοχή στην Σύνοδο των ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις στο Παρίσι, αλλά και η πρωτοβουλία του να διοργανώσει στην Αθήνα την Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για τον κοινό βηματισμό των χωρών που εντάσσονται γεωγραφικά σε αυτόν.

Οι τέσσερις δε προτάσεις που κατέθεσε με την ιδιότητα του παρατηρητή στην χθεσινή σύσκεψη των σοσιαλδημοκρατών με αιχμή εκείνην της συνένωσης των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της οικολογίας, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας φανερώνει την βούλησή του να βάλει και την προσωπική του σφραγίδα στα μελλούμενα στην ΕΕ μετά και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει όσους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με τόσο καλή διάθεση την προσέγγισή του με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες και τού θυμίζουν με κάθε τρόπο ότι το κόμμα τους ανήκει σε μία άλλη πολιτική ομάδα, την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην Ευρωπαϊκή αριστερά και ότι η εντατικοποίηση των επαφών με τους σοσιαλδημοκράτες εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, ικανών να ανατρέψουν τις λογικές της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει αντίκτυπο κυρίως στους ασθενέστερους.

Παρόλα αυτά η παρουσία Τσίπρα σ΄ ένα μικρότερο κάδρο ηγετών ή αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, θεωρείται ότι δίνει πόντους στον έλληνα πρωθυπουργό σε σχέση με τα κάδρα των 27 που συνωστίζονται στις περίφημες οικογενειακές φωτογραφίες.

Ο Τσίπρας χτίζει συμμαχίες, ρίχνει γέφυρες και θεωρεί ότι όπως ο ίδιος αξιοποιεί πολιτικά την ενίσχυση των σχέσεών του με την Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία έτσι και οι ηγέτες αυτών των χωρών εκμεταλλεύονται την εμφάνιση Τσίπρα στα σοσιαλιστικά φόρουμ απευθυνόμενοι και σε ένα ευρύτερο κοινό ψηφοφόρων της Αριστεράς.

Οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα σταματήσουν με την ευρωμεσογειακή σύνοδο του Νότου αλλά θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε μία προσπάθεια να ενδυναμώσει τις σχέσεις του και με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και με άλλες σοσιαλιστικές ομάδες όπως πχ με το κόμμα του Σάντσεθ στην Ισπανία δημιουργώντας ένα μέτωπο που κάποια στιγμή θα πάρει το πάνω χέρι στην ενωμένη Ευρώπη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ