Γεραπετρίτης: Ορόσημο η σημερινή ημέρα για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων
O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
AP Photo/Olivier MatthysΤα δικαιώματα των μειονοτήτων και δη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του σήμερα, Τρίτη (15/10) στη δεύτερη διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την «σημερινή ημέρα για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πορεία, η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης».
Υπογράμμισε, πως παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις «η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση».
«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα» σημείωσε. «Και μάλιστα, η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση, των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια» επεσήμανε, για να καταλήξει ότι «σε μια εποχή, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μπελέρης στο Ευρωκοινοβούλιο: Οποιαδήποτε υποχώρηση στην Αλβανία θα ήταν ήττα των κοινών μας αξιών
Τα GTi της Peugeot επιστρέφουν υπό τάση!
10:54
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Άγιος Δημήτριος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (pics)
10:41
Στην δικαιοσύνη σήμερα ο Άρης Μουγκοπέτρος που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή απειλή
10:28
Ο Πούτιν είπε στον Μπους ότι η Ουκρανία ήταν «μέρος της Ρωσίας» το 2001
10:15