ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα χρόνου ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ

Θέμα χρόνου ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ
Στιγμιότυπο με τους Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο από την κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για το τέμενος στον Ελαιώνα, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει και αντικαθίσταται από έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη το νέο φόρο που θα διαδεχτεί τον ΕΝΦΙΑ κάτι που το Μαξίμου κρίνει αναγκαίο ακόμη και για αμιγώς πολιτικούς λόγους καθώς ήδη από το 2015 είχε υποσχεθεί την κατάργησή του.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν ήταν σε θέση χθες να πει εάν οι λεπτομέρειες γύρω από το νέο φόρο για τα ακίνητα θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, παρ’ όλα αυτά είπε με σαφήνεια ότι είναι θέμα χρόνου να οριστικοποιηθεί ποιος ακριβώς φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Στο Μαξίμου πήραν το μήνυμα από τις Βρυξέλλες πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση στην διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Και μάλιστα κατά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χιουλιαράκης) με τον Πιερ Μοσκοβισί έγινε σαφές ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να διαπιστωθεί σαφής πρόοδος ως προς το θέμα των προαπαιτούμενων. Με στόχο ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα είναι αρκετά ωστόσο δεν προκαλούν μεγάλο βαθμό ανησυχίας στην ελληνική κυβέρνηση εάν εξαιρέσει κανείς δύο ρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της ενέργειας αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αρμόδιος υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece πως «δεν μού προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι εκκρεμότητες που υπάρχουν».

Πάντως στην χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών δεν τέθηκε ζήτημα γύρω από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μολονότι ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει βάλει την υπογραφή του στην αυστηρού ύφους επιστολή της Κομισιόν που απεστάλη με αποδέκτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα οικονομικά στοιχεία του 2010. Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε την κυβέρνηση η οποία όπως όλα δείχνουν στην παρούσα φάση δεν επιθυμεί να συντηρήσει το συγκεκριμένο θέμα ούτε να ανοίξει μέτωπο με την Κομισιόν προτού ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Η Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στην δικαιοσύνη για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ και ειδικότερα για την υπόθεση Γεωργίου και εγκάλεσε την ΝΔ καθώς ο ευρωβουλευτής της Γιώργος Κύρτσος ανέφερε πως το κόμμα του έκανε παρεμβάσεις προς την δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ