ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Der Standard: Η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί αναδιοργάνωση του τηλεοπτικού τοπίου

Der Standard: Η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί αναδιοργάνωση του τηλεοπτικού τοπίου
Στιγμιότυπο από την προσέλευση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

«Με τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί μια σημαντική αναδιοργάνωση του τηλεοπτικού τοπίου», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard (Ντερ Στάνταρντ).

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η «προκήρυξη για τις άδειες εκπομπής για την ιδιωτική τηλεόραση, που άρχισε στην Ελλάδα το 1989, σε μια εποχή που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε ποτέ· οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες τα κανόνιζαν μεταξύ τους».

Όπως γράφει η εφημερίδα, εννέα ιδιοκτήτες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προσέρχονται σε μία δημοπρασία για να διεκδικήσουν αυτό που μέχρι σήμερα οι ίδιοι δεν χρειάζονταν, δηλαδή μία άδεια διαρκείας, με την αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να θέλει να δώσει ένα τέλος σε «25 χρόνια παρανομίας» και να εισπράξει ταυτόχρονα χρήματα ώστε να εκπληρώσει τις οδηγίες λιτότητας των πιστωτών.

«Κατά τη δημοπρασία, οι βαρόνοι της τηλεόρασης θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ και σταδιακά θα αυξάνεται έως και κατά μισό εκατομμύριο ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα, παρατηρώντας πως θα δοθούν μόνον τέσσερις άδειες, ενώ –σύμφωνα με την κριτική που ασκείται– τεχνικά εφικτός θα ήταν ένας τετραπλάσιος αριθμός.

Με την προκήρυξη των αδειών η κυβέρνηση θέλει τη δημιουργία υπάκουων τηλεοπτικών σταθμών, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, με τον αρχηγό της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας να κάνει λόγο για «τέλος του πλουραλισμού».

Κριτική ασκείται επίσης στο ότι η χορήγηση των αδειών οργανώνεται κατά μέγα μέρος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και όχι από το το ΕΣΡ, σημειώνει η Der Standard.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στους εννέα υποψήφιους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ