ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας στο επίκεντρο των επαφών Σουλτς - Αβραμόπουλου

Οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας στο επίκεντρο των επαφών Σουλτς - Αβραμόπουλου
REUTERS/Umit Bektas

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε όπως διαμορφώνονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το προσφυγικό, οι θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών όταν ταξιδεύουν προς τα Ευρωπαϊκά κράτη, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Τουρκία αλλά και της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου την Τουρκία προκειμένου να συναντηθεί – μεταξύ άλλων - με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν καταργηθούν μέχρι τον Οκτώβριο οι βίζες για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, η χώρα του θα καταγγείλει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει με την ΕΕ.

Οι θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει την Πέμπτη ο κ. Αβραμόπουλος στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου, θα γίνει και αξιολόγηση των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας, όπως αυτές προσδιορίσθηκαν μετά το κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση που θα συντάξει η Κομισιόν, το Σεπτέμβριο, σχετικά με το αν η Τουρκία πληροί τις 72 προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων. Πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν ότι οι περισσότερες έχουν ικανοποιηθεί.

Στο μεταξύ την Παρασκευή και το Σάββατο 2 και 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στη Μπρατισλάβα, η Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich).

Οι σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας, το BREXIT, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Την πρώτη μέρα της συνόδου θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία, της καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση της ασφάλειας. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία) τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων.

Το Σάββατο βράδυ στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών θα παρακαθίσει ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Επίσης, έχει προσκληθεί στη Σύνοδο Gymnich και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ