Σε γερμανική χείρα βοηθείας ελπίζει το Μαξίμου για το χρέος
Προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η απάντηση του Μάριο Ντράγκι προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη πως η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ελλάδας συνδέεται με την βιωσιμότητα του χρέους της.
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει συνδυάσει την ένταξή της στο λεγόμενο QE της ΕΚΤ με την έξοδο της χώρας στις αγορές, εξέλιξη που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα δημιουργήσει συνθήκες επενδυτικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απαντώντας στην ερώτηση Παπαδημούλη απάντησε με σαφήνεια πως η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές γίνεται σαφές ότι η ΕΚΤ θα περιμένει τις αποφάσεις του ΔΝΤ για συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα κάτι που θα καθορίσει και το κατά πόσο το Ταμείο θα θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Εάν το ΔΝΤ παραμείνει σημαίνει ότι θεωρεί πως το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο, εάν όχι τότε η ΕΚΤ θα συντάξει δική της έκθεση βιωσιμότητας που ελπίζουμε να είναι θετική» αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συγκεκριμενοποίησης μέτρων για την απομείωση του χρέους συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Επίτροπος Οικονομικών συμφώνησε πως θα πρέπει προτού εκπνεύσει το 2016 να διασαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα κλείσουν σύντομα οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα και θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση.
Εκείνο που ανησυχεί το Μαξίμου είναι η διστακτική στάση της Γερμανίας καθώς οι πληροφορίες εμφανίζουν την Άνγκελα Μέρκελ απρόθυμη να προχωρήσει σε αποφάσεις για επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές στην χώρα της το 2017. Πιστεύουν ωστόσο ότι σύμμαχο στην προώθηση του ζητήματος του χρέους θα έχουν τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος φέρεται να έχει πει στον πρωθυπουργό ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να επιλυθεί χωρίς καθυστερήσεις.
SPONSORED
Την Τετάρτη απολογούνται οι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού στο Κιλκίς
12:12
«Δεν πιστεύω στην avant garde - Είμαστε περισσότερο παρτιζάνοι»: Ο Blixa Bargeld στο CNN Greece
12:03
Θεσσαλονίκη: 40χρονος κυκλοφορούσε με χειροβομβίδα και εξολισμό της ΕΛΑΣ - Δήλωνε στρατιωτικός
11:42
Ο Ρούμπιο προανήγγειλε «καλά νέα» για το Ορμούζ τις επόμενες ώρες - Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν;
11:20