ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάικλ Δουκάκης: Aβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

Μάικλ Δουκάκης: Aβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Δεν αισθάνονται πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ την ανάκαμψη στην οικονομία, ενώ πολλοί δεν καταλαβαίνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική». Με τη φράση αυτή ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία το 1988, Μάικλ Δουκάκης περιέγραψε σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ, 70 ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Μάικλ Δουκάκης εστίασε στη σταθεροποίηση που έχει επέλθει στην αμερικανική οικονομία τα τελευταία χρόνια, κάτι που απέδωσε στις «ηρωικές» προσπάθειες του Μπεν Μπερνάνκι και στη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Ο ίδιος έκανε ένα παραλληλισμό της κατάστασης σήμερα στις ΗΠΑ με το 2000, όταν μετά την επιτυχημένη διακυβέρνηση Κλίντον η Αμερική οπισθοδρόμησε με τις πολιτικές Μπους και ειδικά με την εισβολή στο Ιράκ την οποία χαρακτήρισε δύο φορές «ανόητη». Μάλιστα συνέδεσε την εισβολή αυτή και με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Αναφερόμενος στο πιθανό αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών ο Μάικλ Δουκάκης το χαρακτήρισε αβέβαιο.
«Κανείς δεν μπορεί να σας πει τι θα γίνει στις ΗΠΑ. Νομίζω πως η Χίλαρι θα νικήσει, αλλά η ψήφος των αναποφάσιστων είναι τεράστια», είπε.

Για τη μη δημοφιλία της Χίλαρι Κλίντον την απέδωσε στο πόλεμο λάσπης που έχει εξαπολυθεί από τους αντιπάλους τους, ενώ χαρακτήρισε ανόητη την ιστορία που έχει προκύψει με τα Mail της όταν ήταν υπουργός εξωτερικών.
Αναφερόμενος στον Τράμπ ο κ. Δουκάκης τόνισε : «Ο Τραμπ είναι Τραμπ... Λέει πράγματα που δεν λένε οι Ρεπουμπλικάνοι. Είναι αμφίσημος».

Ο ίδιος άσκησε ευρύτερη κριτική στο συντηρητικό κόμμα των ΗΠΑ και στην προσπάθεια του να αναστρέψει τις πολιτικές Ομπάμα.

«Το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είναι αυτές τις ημέρες το κόμμα το οποίο ήταν στο παρελθόν και με το οποίο εγώ συνεργάστηκα παραγωγικά», υπογράμμισε.

Μιλώντας για την Ελλάδα είπε πως η λιτότητα δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα στην πρόοδο και πως η οικονομική μετανάστευση και η έξοδος επιστημόνων και ανθρώπων με δεξιότητες από τη χώρα πρέπει να σταματήσει.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο ελληνικό κράτος, μέσω της χρήστης διοίκησης, ώστε οι πολίτες να θέλουν να πληρώσουν φόρους.

Για το Brexit το απέδωσε στο ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ήταν ευχαριστημένοι κάτι που το εκμεταλλεύτηκαν λαϊκιστές πολιτικές όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ. Ο ίδιος είπε πως υπάρχουν ανησυχίες για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, ωστόσο χαρακτήρισε σπουδαίο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Μάικλ Δουκάκης, ο οποίος διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα εκ μέρους των Δημοκρατικών το 1988, βρίσκεται στην χώρα μας καλεσμένος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών πραγματοποιώντας μια σειρά επαφές με την πολιτική ηγεσία.

Με αφορμή την επίσκεψη του Μάικλ Δουκάκη στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών Γιάννης Θωμάτος δήλωσε: "Είναι μεγάλη μας τιμή που ο κ. Δουκάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση μας να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο κ. Δουκάκης, με σπουδαία καριέρα και τεράστια πολιτική εμπειρία, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον δυναμισμό της Ελληνικής διασποράς η οποία διαχρονικά στηρίζει τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό".
Στην εκδήλωση μετείχαν τα μέλη του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ