ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σπίρτζη–ΚΕΔΕ για τις δημόσιες συμβάσεις στους δήμους

Συνάντηση Σπίρτζη–ΚΕΔΕ για τις δημόσιες συμβάσεις στους δήμους
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (ΕΕ L343/32 της 14.12.2012) και άλλες διατάξεις», την Παρσκευή 22 Ιουλίου 2016, στην Ολομέλεια της Βουλής EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Το αίτημα για αναστολή στους δήμους μέχρι το τέλος του 2017 της εφαρμογής του νέου νόμου ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων έργων και υπηρεσιών έθεσε σήμερα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα (ΚΕΔΕ) στον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ο σχετικός νόμος κινείται σε αρκετά σημεία του σε θετική κατεύθυνση και συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά επισήμανε ότι αρκετές διατάξεις του «περιέχουν ασάφειες, κρίνονται αναποτελεσματικές και έχουν δυσνόητο περιεχόμενο».

Κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τις απευθείας αναθέσεις των τεχνικών έργων, όσο και με τις αναθέσεις υπηρεσιών και προμηθειών. Με αποτέλεσμα, όπως είπαν, «να έχει παγώσει πολλά έργα νευραλγικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή του να συναντηθεί άμεσα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να υπάρξει σχετική συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα και από την πλευρά της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης εμφανίστηκε –σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ– θετικός σε αλλαγές επιμέρους διατάξεων, κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων που θα τεθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακόμα, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και του υπουργείου, με αντικείμενο την διατύπωση και επεξεργασία αιτημάτων των δήμων και σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να διεξαχθούν δύο ενημερωτικού χαρακτήρα ημερίδες, προκειμένου να συζητηθούν και να απαντηθούν ενστάσεις και ερωτήματα που έχουν οι δήμοι.

Τέλος, ο υπουργός πρότεινε να μετάσχει η ΚΕΔΕ σε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο, για την σύσταση νέου φορέα για τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, αλλά και την συνεργασία της για την υλοποίηση υδατοδρομίων σε δήμους.

Και στις δυο προτάσεις η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε θετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ