Παναγιωτόπουλος από Βρυξέλλες: Συμφωνήσαμε στην εκπόνηση σχεδίου εθελοντικών επιστροφών για Σύρους
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Πιαντεντόζι.
Υπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουΟ υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου και επικοινώνησε τις ελληνικές θέσεις στο κρίσιμο ζήτημα της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
«Ήταν μία πολύ γεμάτη ημέρα σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρχισε με τη συζήτηση για τη Συρία όπου διαπιστώθηκε η μεγάλη αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια για οριστικές εκτιμήσεις. Συμφωνήσαμε όμως άπαντες στην ανάγκη να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης και πρόσθεσε:
«Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων για τα εθνικά σχέδια κάθε χώρας όσον αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς και η επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τις επιστροφές. Ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις που τρέχουν ήταν πρώτες στην ατζέντα, δεδομένου ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί με δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο στις νέες καταστάσεις».
Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ματέο Πιαντεντόζι, με τον οποίο συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και ότι πρέπει να συνεχιστεί η καλή συνεργασία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των Med 5.
Εκπνέει η προθεσμία για το πρόγραμμα επιταγών βιβλίων από την ΔΥΠΑ
01:00
ΔΥΠΑ - Ποιους προορισμούς καλύπτουν τα voucher του κοινωνικού τουρισμού
00:30
Σε Αιγαίο και Ιόνιο οι ισχυρότερες βροχές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων
23:59
Κάλπες για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια στο Μογκαντίσου της Σομαλίας για την ανάδειξη τοπικών αρχών
23:52