ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ

Μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ

Πέντε κρίσιμα ζητήματα εξετάστηκαν στη μεγάλης διάρκειας σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Στο επίκεντρο της διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης βρέθηκε η προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ σημειώνουν ότι οι συσκέψεις αυτές και ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αλλά το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευσης της υποδόσης που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.

Το βάρος -σημειώνουν- μεταφέρεται στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά και θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Θέμα συζήτησης ήταν και η επικείμενη ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο βάρος για την ενίσχυση της συνεργασίας, με στόχο να εισέλθει η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα.

Στόχος του Μαξίμου είναι η διάσκεψη να αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής αλλά και να υπάρξει συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και τα θέματα της Παιδείας εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να θέτει ψηλά τον πήχη για να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία.
Τέλος υπήρξε και ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππά για τις συναντήσεις που είχε χθες με τους προσωρινούς υπερθεματιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ