ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος: Θα δοθούν πάνω από 35.000 εφάπαξ ως το 2017

Πετρόπουλος: Θα δοθούν πάνω από 35.000 εφάπαξ ως το 2017
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περισσότερα από 35.000 εφάπαξ θα δοθούν έως το 2017, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Αφού εξήγησε τον τρόπο προσδιορισμού και καταβολής των εφάπαξ, και αφού διευκρίνισε πως για περισσότερα από τρία χρόνια δεν δίνονταν καθόλου εφάπαξ, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «εδώ και δύο μήνες καταβάλλονται» χάρη στις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ και ήδη σ' αυτό το διάστημα το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει καταβάλει πάνω από 3.500 εφάπαξ.

«Δημιουργήσαμε μία διάταξη, η οποία σε όλους δίνει το δικαίωμα καταβολής εφάπαξ και μάλιστα με ισονομία, με τρόπο που όλοι θα πάρουν αυτό που τους αντιστοιχεί, ενώ με τις προηγούμενες διατάξεις άλλοι θα έπαιρναν πολλά και άλλοι καθόλου» είπε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και μάλιστα με έναν τρόπο δίκαιο που όλοι λαμβάνουν εφάπαξ, ενώ μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν σε καμία περίπτωση».

Αναφορικά με τις μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε -μεταξύ άλλων- πως αυτό που έγινε ήταν να τεθούν «όρια προστασίας για να μην υπάρχει κατώτερη από τα 1.300 ευρώ σύνταξη -κύρια και επικουρική- σε κανέναν" δικευκρινίζοντας πως κάποιοι θα πάρουν περισσότερα από 2.000 κύρια και επικουρική και πολλοί θα πάρουν 1.300 ευρώ και άνω.

«Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις επέρχεται σ' έναν βαθμό. Από το 1.236.000 των συντάξεων επηρεάζονται αρνητικά με κάποια μείωση περίπου 20% απ' αυτές. Αυτή είναι η εικόνα και στην πραγματικότητα οι περισσότερες απ' αυτές, περίπου 46.000 που δόθηκαν τον Αύγουστο, είχαν ισοσταθμική μείωση περίπου 8%, λιγότερο από 20 ευρώ μηνιαίως» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας.

Παραδέχθηκε πως «κάποιες θα έχουν μεγαλύτερη και σημαντική μείωση, αλλά δεν μπορούσε να λυθεί αλλιώς το πρόβλημα των ταμειακών ελλειμμάτων», προσθέτοντας: «αν πηγαίναμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα ήταν δραματικά, θα πηγαίναμε σε εξαφάνιση πολλών συντάξεων».

Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ακόμη πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δομικές και στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σύστημα. «Τα μέτρα που παίρνουμε για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της μαύρης εργασίας είναι μέτρα που θα ενισχύσουν και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα ενισχύσουν και την αγορά» είπε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ