ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική: Νέο αίτημα κλήσης του Αναστασιάδη & κόντρα για την Αυγή

Εξεταστική: Νέο αίτημα κλήσης του Αναστασιάδη & κόντρα για την Αυγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Την αυτοπρόσωπη παρουσία του Θέμου Αναστασιάδη προκειμένου να καταθέσει για τα δάνεια που έχει λάβει το «Πρώτο Θέμα», αποφάσισε κατά πλειοψηφία η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Σε επιστολή του γενικού διευθυντή της εφημερίδας Μπάμπη Κούτρα που αναγνώστηκε με την έναρξη της συνεδρίασης, γινόταν γνωστό ότι ο εκδότης απουσιάζει στο εξωτερικό με άγνωστη την ημερομηνία επιστροφής και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να καταθέσει αύριο Πέμπτη στην επιτροπή, όπως είχε προγραμματιστεί.

Στη συζήτηση απορρίφθηκε το αίτημα του κ. Κούτρα να καταθέσει ο ίδιος, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του. Η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να στείλει αύριο νέα επιστολή στον Θέμο Αναστασιάδη, ζητώντας του να ορίσει ημερομηνία κατάθεσης με την απάντηση να φέρει την υπογραφή του.

Η σημερινή συνεδρίαση συνεχίζεται με την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας «Αυγή» Δημήτρη Στούμπου που ανέφερε ότι το δάνειο που έλαβε η εφημερίδα το 2009 ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, εξυπηρετείται. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι για το δάνειο αυτό δόθηκε ως εγγύηση επιστολή του τότε επικεφαλής του Συνασπισμού, που έλεγε ότι ως ισχυρός μέτοχος εγγυάται ότι θα εξυπηρετείται. «Αυτό λέγεται δήλωση πατρωνίας», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Ποικίλα σχόλια στους βουλευτές της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αναφορά του ότι το 2015, χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, πήρε μεγαλύτερο μερίδιο διαφήμισης που άγγιξε το 1 εκατ. ευρώ. Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια στην εφημερίδα, «νομίζω τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περίπου 800.000-900.000 ευρώ», με βουλευτές της ΝΔ να αναφέρει ότι παραβιάζεται η νομοθεσία και τον ίδιο τον Δημήτρη Στούμπο να απαντά πως είναι αποδεκτό και νόμιμο.

Απέφυγε πάντως, να κατονομάσει ποιος βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρία «Άτλας» που συμμετέχει με ποσοστό 2,5% στο κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγής», παρά τις πιέσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ