ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Η Τουρκία ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της για μείωση των προσφυγικών ροών

Μουζάλας: Η Τουρκία ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της για μείωση των προσφυγικών ροών
EUROKINISSI

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σεμπαχατίν Οζτούρκ είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

«Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αλλά είμαστε εδώ επειδή πρώτον το πρόβλημα συμβαίνει στο έδαφός μας και δεύτερον η Τουρκία είναι γειτονική χώρα» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης είπε ότι «η μείωση των ροών από την Τουρκία έχει μειωθεί. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε καθημερινή ροή 5.000 - 7.000 και ο αριθμός αυτός μετά την συμφωνία μειώθηκε στους 60 - 70. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία στο κομμάτι των υποχρεώσεών της που αφορά τις ροές, ανταποκρίνεται στην συμφωνία».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος παρατηρείται μικρή αύξηση στη ροή, αλλά τόνισε πως κατά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι αυτό οφείλεται σε πολιτική βούληση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ροή κατά το μήνα Αύγουστο ήταν 120 - 130 μετανάστες την ημέρα.

Η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι η αύξηση αυτή πιθανώς να οφείλεται στο ενδεχόμενο, οι δουλέμποροι να ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

Ως προς τις καθυστερήσεις ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η συμφωνία που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η ΕΕ αναφέρει ότι η επιστροφή των προσφύγων θα γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ότι όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα, καταθέτουν δήλωση ασύλου, πράγμα που προκαλεί καθυστέρηση την διαδικασιών. Ο υπουργός, είπε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν 9.500 πρόσφυγες που έχουν καταθέσει δήλωση ασύλου, ότι χτες προωθήθηκαν στην Τουρκία 4 πρόσφυγες και σήμερα 17.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε στην τουρκική, ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν προστεθεί δύο νέοι δρόμοι ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τη Ρόδο και την Κάλυμνο. Η τουρκική πλευρά αντιμετώπισε το θέμα θετικά, διαβεβαιώνοντας την ελληνική ότι δεν υπάρχει τουρκική πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί.

Ως προς τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είχαν διαφύγει με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Μουζάλας είπε οι στρατιωτικοί είναι υπό κράτηση και ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία σχετικά με το άσυλο που έχουν αυτοί ζητήσει.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ