ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Στόχος παραμένει η διαγραφή του χρέους

Δραγασάκης: Στόχος παραμένει η διαγραφή του χρέους
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Η Ευρώπη σήμερα συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης και κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα.

«Πέρυσι το καλοκαίρι εμείς το επιχειρήσαμε, ακούστηκαν πράγματα που σήμερα είναι κοινός τόπος» υπογράμμισε κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει τίθεται θέμα επιβίωσής της. Όπως συμπεριφέρεται, αντί για σύγκλιση έχουμε απόκλιση».

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το χρέος είναι «ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα γι αυτό πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση».

Στόχος παραμένει η διαγραφή του χρέους και διεκδικούμε να ανοίξει η συζήτηση τώρα.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει η δίκαιη ανάπτυξη, με κλειδιά στη κατεύθυνση αυτή τις επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας και τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν καταργηθεί, όχι μόνο γιατί είναι δικαίωμα των εργαζομένων αλλά και γιατί μέρος και προϋπόθεση της ανάκαμψης είναι η ανάκαμψη των εισοδημάτων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «το δεύτερο τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο τρίμηνο στο οποίο διαπιστώνουμε μείωση των κόκκινων δανείων» και ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα και σίγουρα το 2017 θα μπουν σε φάση πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή θα μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία».

Μιλώντας για τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ότι «οι στόχοι του προγράμματος δεν ήταν λάθος».

«Ο στόχος για 300.000 θέσεις εργασίας δεν ήταν λάθος κι όταν το λέγαμε υπολογίζαμε ότι θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα έντοκο γραμμάτιο. Μέχρι να εισπραχθούν έσοδα από φόρους θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια ευελιξία στη δημοσιονομική διαχείριση. Αυτό που δεν γνωρίζαμε τότε είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά μέσα» είπε.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα με δημοσιονομική επιβάρυνση. Έχει υλοποιηθεί περίπου το 80% του μνημονίου», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς χρηματοδότηση ή να υπάρξει πρόβλημα με την συμφωνία» και σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πορεία που μας επιτρέπει να πούμε ότι η οικονομία μπαίνει σε μια τροχιά ανάκαμψης, τα πιο δύσκολα μέτρα του μνημονίου έχουν παρθεί».

Σχολιάζοντας τον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «αυτό που έγινε δημιουργεί τομή, αποδομεί το παλαιό σύστημα» και τόνισε ότι «από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Διότι ο στόχος δεν ήταν να φύγουν κάποιοι και να έρθουν κάποιοι άλλοι. Ο στόχος είναι ένα ρυθμισμένο, πλουραλιστικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θα παίζει και κοινωνικό ρόλο».

Αναφερόμενος στις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως στρατηγική, ως προδιάθεση, ως κουλτούρα είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα των ευρύτερων συναινέσεων» και υπογράμμισε ότι «η κρίση δημιουργεί αφενός την ανάγκη ενότητας αλλά δημιουργεί και την ανάγκη σκληρών επιλογών. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και λίγο με το παλιό και λίγο με το καινούργιο. Θέλουμε ρήξεις, αντιπαραθέσεις αλλά θέλουμε και ενότητα».

«Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα τόξο κοινών στόχων, για παράδειγμα η διευθέτηση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί παρά να είναι κοινός στόχος» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ