Χατζηδάκης: Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% - Σχεδόν μηδέν το έλλειμμα του 2024
Ανανεώθηκε:
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε στην ομιλία του στην ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia πως η χώρα μας το 2024 παρέμεινε στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης.
«Η πολιτική μας οδήγησε στο να δανειζόμαστε πολύ φθηνότερα, λόγω και της επενδυτικής βαθμίδας, χάρη στην οποία εξασφαλίσαμε για τους Έλληνες φορολογούμενους κέρδος 800 εκατ. ευρώ το 2024», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Αυτά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% και σχεδόν μηδενικό έλλειμα για το 2024, όπως είπε ο Υπουργός, μεγέθη μεγαλύτερα από όσα είχαν περιληφθεί στον νέο προϋπολογισμό. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε καιρούς αστάθειας, διότι «η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε ισχυρούς ανέμους, αν προκύψουν». Επιπλέον, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει μειώσει πάνω από 70 φόρους και βρίσκεται σταθερά απέναντι στη φοροδιαφυγή, με στόχο τη μείωσή της, η οποία έχει αποφέρει μέχρι στιγμής περί τα 2 δισ. έσοδα στο κράτος. Αυτά τα έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην υγεία, στην παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως και το 2025 η χώρα μας θα συνεχίσει με την ίδια δημοσιονομική σύνεση, ενώ όπως είπε θα είναι η χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. «Επιπλέον, εντείνουμε την κοινωνικής μας πολιτική, με περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού και στήριξη κοινωνικών ομάδων που το έχουν ανάγκη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Κλείνοντας, ο Υπουργός τόνισε πως «έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και μένουμε σταθερά προσανατολισμένοι σε ένα δρόμο καλών διεθνών πρακτικών και κοινής λογικής».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χατζηδάκης: Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία
Χατζηδάκης στο TikTok: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις
Νέο τελεσίγραφο Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Το «βαλτωμένο» μέτωπο των 1.200 χιλιομέτρων
23:06
Σαράντα μετανάστες εντόπισε το Λιμενικό στο Φαρμακονήσι
22:55
Νέες μακροχρόνιες συμφωνίες για τον Κάθετο Διάδρομο εξασφάλισε η Atlantic SEE LNG Trade
22:44
Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη Γαλλία εν μέσω χειμώνα - Kοντά στους 30 βαθμούς ο υδράργυρος
22:35