ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Πρωτοβουλίες για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Γιούνκερ:  Πρωτοβουλίες για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/ φωτογραφία αρχείου

Το σχέδιό του για την Ευρώπη και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την επίτευξή του αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη από το βήμα της Ευρωκοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος της Κομισιόν, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να εξαγγείλει πρωτοβουλίες για την τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του.

Εισήγηση για διπλασιασμό πόρων του πακέτου Γιούνκερ

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.

Το ισχύον σήμερα πακέτο-Γιούνκερ αφορά την περίοδο 2015-2017 ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 315 δισ. ευρώ, ποσό που στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τις αγορές, ενώ χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια επενδυτικά σχέδια σε πολλούς τομείς. Το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, που ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να οριστικοποιήσει τις επόμενες ώρες, αφορά εισήγηση για τη μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης ελέγχοντας ασφυκτικά το δημόσιο έλλειμμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη, γράφει η Deutsche Welle.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ