ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Μπρατισλάβας: με τη «Διακήρυξη της Αθήνας» και ατζέντα «Νότου» ο Τσίπρας

Σύνοδος Μπρατισλάβας: με τη «Διακήρυξη της Αθήνας» και ατζέντα «Νότου» ο Τσίπρας

Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, πλην της Βρετανίας, σήμερα στην Μπρατισλάβα: Ασφάλεια-Άμυνα, Προσφυγικό-ΜεταναστευτικόΟικονομία.

Σύμφωνα με την σλοβακική Προεδρία, η άτυπη αυτή συντάντηση των 27 προσδοκά «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».

Καθώς όμως τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα τρία θέματα, κύριο ζητούμενο είναι να υπάρξουν συγκλίσεις. Ήδη κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστελναν με παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου έλεγε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε» και πρότεινε ανάλογα εργαλεία. Από την άλλη, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμιζε στη Le Monde, ότι το χειρότερο για την Μπρατισλάβα θα είναι να μη βγει κανένα αποτέλεσμα.

Η προσέγγιση, στα ζητήματα αυτά, των Αθηνών έχει -σύμφωνα με το ΑΠΕ- στη βάση της τις θέσεις που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν με τη Διακήρυξή τους οι 7 ηγέτες του Μεσογειακού Νότου την περασμένη Παρασκευή -και τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην Άγκελα Μέρκελ στη χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία- προστίθενται όμως και νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα:

Ασφάλεια-Άμυνα

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.

Επισημαίνεται ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και -το πιο σημαντικό- αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Σε αντίθεση με τη γνωστή και μη εποικοδομητική στάση που επέδειξαν ιδιαίτερα στο αποκορύφωμά του και έκτοτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με την αντιμετώπιση-διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιης κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει και εδώ έδαφος από την Διακήρυξη της Αθήνας.

Επιπλέον, την Τετάρτη και ο κ. Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Οικονομία

Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του 'πακέτου Γιούνκερ', η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Μπρατισλάβα

  • 09:00-09:30 'Αφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας
  • 10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών
  • 12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία
  • 13:30-15:00 Ανεπίσημο γεύμα
  • 15:00-15:30 Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας
  • 16:00-18:00 2η συνεδρία εργασιών
  • 18:30-19:30 Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών
  • Αναχώρηση για Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ