ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεανώ Φωτίου: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου

Θεανώ Φωτίου: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για παρερμηνεία των δηλώσεών της σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις μίλησε το Σάββατο η Θεανώ Φωτίου, μία μέρα μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναφορά της στους συνταξιούχους και τις μειώσεις στις αποδοχές τους.

«Είμαι εξαιρετικά προσεκτική, όταν αναφέρομαι σε συνταξιούχους, γιατί αυτή η κυβέρνηση ξέρει ότι οι συντάξεις σήμερα κρατούν τα νοικοκυριά από το να πέσουν στην ακραία φτώχεια» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Στις επίμαχες δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 η Θεανώ Φωτίου ανέφερε: «Εγώ βλέπω πάρα πολύ κόσμο στο δρόμο και μου λέει, εμένα η σύνταξή μου ήταν 920 ευρώ και είναι 920 ή 917. Δεν είχαν καμία από αυτές τις φοβερές περικοπές που λένε τα ΜΜΕ».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ηθοποιού και πρώην βουλευτού του ΚΚΕ, Ελένης Γερασιμίδου, η οποία έστειλε ανοιχτή επιστολή προς την κα Φωτίου, λέγοντάς της μεταξύ άλλων «είσαι μία από εμάς, έχεις δίκιο στο βροντοφωνάζω».

Σε σημερινές δηλώσεις της στο περιθώριο εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας η Θεανώ Φωτίου σημείωσε πως «η χώρα μας βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, στην πρωτοπορία όλων αυτών των κινήσεων που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, ώστε να αποκτήσει πάλι κοινωνικό πρόσωπο».

Όπως είπε, εάν αυτό το κοινωνικό πρόσωπο δεν κατακτηθεί, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το συνέδριο, διότι συμμετέχουν ισχυροί παράγοντες όλου του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Συγχρόνως, όπως υπογράμμισε, το συνέδριο αυτό συμπίπτει με τη Σύνοδο στη Μπρατισλάβα και με τις εξαγγελίες του Προέδρου Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες «ξαναμπαίνει στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παράμετρος της κοινωνικής διάστασης, με τον ευρωπαϊκό πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα».

«Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτά που συμβαίνουν στη Μπρατισλάβα και ξέρουμε ότι έχουμε συμβάλει εξαιρετικά και με τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, γιατί ένας από τους βασικούς μοχλούς της Συνόδου της Μπρατισλάβα είναι και τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης των Αθηνών» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τέτοια καταστροφή, που δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στις χώρες ακόμα και του Νότου που υπέστησαν και αυτές μία μεγάλη κρίση. Γι' αυτό, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, χρειάζεται ομοψυχία, συνεννόηση, ενότητα και προσπάθεια να αποτραπούν πιθανές λογικές που υποστηρίζουν ότι «το ΚΕΑ πρέπει να βρεθεί από περικοπές κοινωνικών δαπανών».

Αυτό είναι αδύνατον, δήλωσε η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δαπανά 2,2% του ΑΕΠ σε κοινωνικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 4,1% του ΑΕΠ.

«Πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα και όχι να τον αποδυναμώσουμε. Βεβαίως, κάνουμε εξορθολογισμό των πάντων, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο ενιαίος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης και συνοχής, που, για πρώτη φορά, θα δώσει αξιοπρέπεια στον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί με μια επίσκεψή του σε κάποιο από τα 246 κέντρα κοινότητας να μαθαίνει αμέσως μόνο με το ΑΦΜ του τι προγράμματα "τρέχουν" στην περιοχή του, σε πόσα μπορεί να ενταχθεί, κ.ά.» εξήγησε η κ. Φωτίου.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ